Sari la conținut

Este demență sau este menopauză? Un medic împărtășește cum putem distinge simptomele

dementa, menopauza, perimenopauza
Sursă foto: The Telegraph
Simptome ale menopauzei comune cu simptomele demenței

Menopauza este o etapă naturală a vieții care afectează de obicei femeile și persoanele care au un uter între 45 și 55 de ani.

Apare atunci când nivelul hormonilor din organism scade până la un punct în care menstruația se oprește.

Cu toate acestea, se poate întâmpla și ca urmare a unor intervenții chirurgicale precum histerectomia, precum și din cauza unui motiv genetic sau a tratamentelor pentru cancer.

În timp ce unele dintre simptomele menopauzei sunt bine cunoscute – inclusiv temutele bufeuri – altele sunt mai puțin cunoscute.

Doi experți au vorbit despre modul în care unele semne ale menopauzei ar putea fi similare cu cele ale demenței.

Simptome ale menopauzei comune cu simptomele demenței

Jules Knight, asistent medical consultant amiral pentru Young Onset Dementia, la Dementia UK, a explicat:

„Pentru unele femei care se confruntă cu menopauză sau perimenopauză – timpul care duce până la menopauză în care nivelurile hormonale încep să fluctueze și apoi să scadă. Această fluctuație poate fi rezultatul  modificărilor hormonale sau un semn de demență.”

„Ceața creierului” – denumirea pentru a te simți mai puțin ascuțit mental, ar putea părea similar cu unele dintre problemele de memorie cu care se confruntă persoanele cu demență.

Jules a continuat: „Ceața cerebrală, cauzată de modificările hormonale, este un simptom foarte frecvent al menopauzei.

„Femeile pot avea, de asemenea, probleme cu concentrarea, găsirea cuvintelor, memorie, multitasking și starea de spirit scăzută, inclusiv anxietate.

„Aceste simptome pot afecta fiecare aspect al vieții de zi cu zi și al casei – unii oameni trebuie să își ia timp liber de la serviciu din cauza simptomelor lor; alții își reduc numărul de ore lucrate sau chiar decid să demisioneze din cauza impactului asupra muncii lor.”

Cum să diferențiezi simptomele menopauzei de demență

Demența este mai frecventă în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Dacă cineva sub 65 de ani are demență, este cunoscută sub numele de demență cu debut tânăr.

Jules a sfătuit că demența va cauza de obicei alte simptome vizibile înainte de problemele de memorie.

„În timp ce persoanele care trăiesc cu demență cu debut tânăr pot prezenta și aceste simptome, pierderea memoriei nu este de obicei primul simptom care apare”, a spus ea.

„Este mai probabil să apară schimbări în viziune și conștientizare spațială și probleme de limbaj.

„Membrii familiei, prietenii și colegii de muncă pot observa mai întâi aceste schimbări, adesea, înaintea persoanei în sine.”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceața creierului: simptom obișnuit pentru menopauză, dar și demență

Michelle Swer, ginecolog consultant la London Gynaecology, a adăugat că ceața creierului nu ar trebui să fie un motiv de „alarma”.

Ea a spus: „Provocările de memorie și de concentrare, deseori denumite „ceața creierului” (de exemplu, lupta cu găsirea cuvântului potrivit sau concentrarea mai dificilă la locul de muncă), sunt simptome recunoscute pe măsură ce femeile intră în perimenopauză și menopauză.

Acest lucru face parte din procesul de îmbătrânire și nu ar trebui să alarmeze femeile că fiind semne de demență.”

Simptomele care indică un semnal de alarmă

Cu toate acestea, ea a spus: „Cele mai îngrijorătoare semne ale demenței sunt pierderea memoriei care afectează activitățile zilnice, incapacitatea de a-și aminti timpul sau locul, lăsarea ceva și găsirea lui în locuri neobișnuite, dificultatea de a-și aminti cuvintele în vorbire sau scris, schimbările de dispoziție care duc la suferință atunci când apar în circumstanțe necunoscute și retragerea treptată din activitățile sociale.

„Aceste probleme pot provoca uneori îngrijorări în rândul femeilor care se pot îngrijora că prezintă semne timpurii de demență, o afecțiune caracterizată prin pierderea memoriei, confuzie și dificultăți în vorbire și înțelegere.”

Ea a adăugat: „Pierderea memoriei experimentată în timpul menopauzei însoțește frecvent o constelație de alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției, anxietate, probleme urinare, uscăciune vaginală, disconfort general, dureri de cap, oboseală și modificări ale ciclurilor menstruale. „

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel