Sari la conținut

Demență: Nivelurile scăzute de vitamina B9 cresc riscul de demență avertizează un studiu. Iată semnele de deficiență

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru a reduce riscul de demență

Din cuprinsul articolului

Demența provoacă o reacție devastatoare asupra sistemelor de sănătate și familiilor deopotrivă, iar situația pare să se înrăutățească în următoarele decenii. Ceea ce se îmbunătățește este înțelegerea noastră colectivă a ceea ce provoacă demența. Potrivit unui nou studiu, nivelurile scăzute de vitamina B9 cresc riscul de demență. Care sunt semnele carentei de vitamina B9?

Demența – un termen general pentru simptomele asociate cu declinul progresiv al creierului – urmează să își întărească prezența în următoarele decenii, pe măsură ce populația îmbătrânește. Eforturile de a înțelege ceea ce determină dezvoltarea demenței sunt în curs. Potrivit unui nou studiu publicat în revista Evidence Based Mental Health, persoanele în vârstă cu niveluri scăzute de vitamina B9 au un risc mai mare de demență.

Vitamina B9, cunoscută și sub denumirea de folat, ajută organismul să producă globule roșii sănătoase și se găsește în anumite alimente.

Nivelurile scăzute ale vitaminei a fost, de asemenea, asociate cu moartea prematură.

Pentru cel mai recent studiu, cercetătorii au examinat datele a peste 27.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani din Israel.

Grupul – dintre care niciunul nu a avut un diagnostic de demență înainte de începerea studiului – a oferit mostre pentru a determina dacă au sau nu o deficiență de folat.

Aceștia au fost urmăriți între ianuarie 2013 și octombrie 2017 pentru a vedea dacă au primit un diagnostic de demență sau au murit.

Aproximativ 3.418 de participanți aveau deficit de folat.

Cercetătorii au descoperit că deficiența de folat a fost asociată cu un risc substanțial crescut atât de demență, cât și de deces din orice cauză.

Persoanele cu deficit de folat au avut un risc de demență de 1,68 ori mai mare și un risc de deces de 2,98 ori mai mare în perioada de urmărire.

În lumina celor mai recente descoperiri, academicieni din SUA și Israel au spus că nivelurile de acid folic ar trebui monitorizate în mod obișnuit în rândul adulților în vârstă, iar deficiențele ar trebui corectate.

Autorii au scris: „Concentrațiile serice de folat pot funcționa ca un biomarker folosit pentru a modifica riscurile de demență și mortalitate la bătrânețe.

Implicațiile pentru politica de sănătate publică par să fie monitorizarea fiabilă a concentrațiilor serice de acid folic la adulții în vârstă și tratarea deficienței pentru măsuri preventive și/sau ca parte a strategiilor terapeutice implementate în timp ce se revizuiesc în mod regulat rezultatele clinice ale pacienților”.

Cum știu dacă am deficit de B9?

O deficiență de vitamina B9 poate cauza o gamă largă de probleme, dintre care unele se pot dovedi extrem de debilitante.

Simptomele includ:

  • Oboseală extremă
  • O lipsă de energie
  • parestezie
  • O limbă dureroasă și roșie
  • Ulceratii bucale
  • Slabiciune musculara
  • Vedere tulburată
  • Probleme psihologice, care pot include depresie și confuzie
  • Probleme de memorie, înțelegere și judecată.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel