Demență: oamenii de știință au dezvăluit cei 11 factori de risc. Atenție la diabet, TA sau colesterolul rău

Demență. Oamenii de știință împărtășesc 11 factori de risc. Diabetul, hipertensiunea arterială și singurătatea se numără printre cele mai mari amenințări.

Oamenii de știință au conceput o listă de factori de risc pentru demență și au dezvoltat un instrument care poate să prevadă dacă o persoană va dezvolta afecțiunea în următorii 14 ani.

Lista celor 11 factori de risc pentru DEMENȚĂ. Tu ești în pericol?

Experții de la Universitatea din Oxford au elaborat o listă de 11 factori care au fost găsiți pentru a evalua cu o bună acuratețe dacă persoanele de vârstă mijlocie vor dezvolta sau nu boala.

Ei au examinat date despre mai mult de 200.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 73 de ani care au participat la două studii majore britanice pe termen lung.

Cercetătorii au compilat o listă de 28 de factori cunoscuți legați de riscul de demență și apoi i-au redus la cei mai puternici 11 predictori. Factorii includ:

  1. vârsta,
  2. educația,
  3. antecedente de diabet,
  4. antecedente de depresie,
  5. antecedente de accident vascular cerebral,
  6. antecedente de demență parentale,
  7. niveluri de deprivare,
  8. hipertensiune arterială,
  9. colesterol ridicat,
  10. singurătatea,
  11. sexul bărbătesc.

Echipa a examinat, de asemenea, alți factori de risc, potrivit cărora oamenii au sau nu o anumită genă – gena APOE – care este, de asemenea, legată de demență. Combinate, acestea au fost folosite pentru a dezvolta Scorul de risc de dementă din UK Biobank (UKBDRS) – instrumentul APOE.

Ei au descoperit că instrumentul a produs cel mai mare scor predictiv pentru persoanele care au dezvoltat demență pe parcursul studiului de 14 ani.

De exemplu, un bărbat în vârstă cu antecedente de diabet, care trăiește singur, are hipertensiune arterială și gena APOE, ar avea un scor de risc mai mare în comparație cu o femeie mai tânără fără niciunul dintre ceilalți factori de risc enumerați.

Autorii au spus că evaluarea „depășește semnificativ” alte instrumente similare de evaluare a riscurilor disponibile în prezent. Pe lângă identificarea celor expuși riscului, aceste instrumente pot evidenția și măsurile preventive pe care oamenii le pot lua cât timp este încă posibil.

Prevenția, rol crucial

Cercetătorii subliniază lucrările anterioare care sugerează că până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite prin modificarea anumitor factori ai stilului de viață, inclusiv:

  • renunțarea la fumat,
  • reducerea hipertensiunii arteriale,
  • pierderea în greutate,
  • reducerea consumului de alcool.

Ei sugerează că noul instrument ar putea fi folosit, în viitor, ca instrument inițial de screening pentru demență, pentru a pune oamenii în „grupuri de risc”. Cei care revin cu o probabilitate mare de a dezvolta demență, conform scorului de risc, ar putea fi prioritizați pentru teste suplimentare, inclusiv evaluări cognitive, scanări ale creierului și teste de sânge.

„Este important să ne amintim că acest scor de risc ne spune doar despre șansele noastre de a dezvolta demență; nu reprezintă un rezultat definitiv. Importanța fiecărui factor de risc variază și având în vedere că unii dintre factorii incluși în scor pot fi modificați sau tratați, există lucruri pe care le putem face cu toții pentru a ne reduce riscul de demență.

În timp ce vârsta mai înaintată, 60 și peste, și APOE conferă cel mai mare risc, factorii modificabili, cum ar fi diabetul, depresia și hipertensiunea arterială au, de asemenea, un rol cheie. De exemplu, riscul estimat pentru o persoană cu toate acestea va fi de aproximativ trei ori mai mare decât cel al unei persoane de aceeași vârstă care nu are niciunul”, a declarat profesorul asociat Sana Suri, co-autor principal de la Universitatea din Oxford, potrivit Daily Mail.

Recent Posts

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

13 minute ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

44 de minute ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

o oră ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

2 ore ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

2 ore ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

3 ore ago

Citeste si: