Sari la conținut

Simptome neobișnuite ale diabetului. Primele semne mai puțin evidente ale diabetului

Semne intunecate pe gat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne care apar pe piele si anunta diabetul

Pe lângă simptomele tipice, cum ar fi nevoia frecventă de a urina și sete constantă, aici sunt primele semne mai puțin evidente ale diabetului.

S-ar putea să cunoașteți unele dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea în exces, urinarea crescută și creșterea în greutate. În schimb, este posibil să nu vă așteptați la simptome neobișnuite de diabet, cum ar fi bolile gingiilor și modificările auzului.

Este important să știți ce simptome neobișnuite ar putea fi primele semne ale diabetului. Diagnosticul precoce înseamnă că puteți începe să vă gestionați diabetul mai devreme decât mai târziu, ceea ce reduce complicațiile.

Citiți mai departe pentru a afla despre câteva simptome neobișnuite de început ale diabetului și când să consultați un furnizor de asistență medicală.

1. Parodontita

Parodontita este o formă severă de boală a gingiilor în care gingiile dumneavoastră se îndepărtează de dinți. Parodontita este mai frecventă și mai gravă la persoanele cu diabet zaharat decât la alții. Boala gingiilor progresează de obicei rapid la persoanele cu diabet.

Legătura dintre diabet și parodontită pare să fie o stradă cu două sensuri. Diabetul poate agrava parodontita. La fel, parodontita este un factor de risc pentru glicemia crescută (hiperglicemie), un factor definitoriu al diabetului. Cercetările au legat parodontita de niveluri ridicate de A1C, care măsoară glicemia medie în ultimele trei luni.

Inflamația cronică este frecventă cu diabetul și parodontoza. Persoanele cu ambele boli au markeri inflamatori mai mari decât alții. Inflamația poate deteriora oasele care vă susțin dinții, ceea ce îi face să se slăbească sau să cadă.

Picior diabetic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei / Picior diabetic

2. Modificări ale pielii

Anumite afecțiuni ale pielii ar putea fi unele dintre primele semne ale diabetului. De exemplu, acanthosis nigricans este o pată catifelată, întunecată, adesea groasă pe piele.

Acanthosis nigricans se dezvoltă în mod obișnuit în pliurile sau pe pliurile pielii, cum ar fi:

  • Axila (unde brațul se conectează la umăr)
  • Spatele gâtului
  • coate
  • Picioare
  • Poală
  • Mâinile
  • genunchi

Nivelurile ridicate de insulină pot provoca acanthosis nigricans. Insulina este un hormon care ajută la mutarea glucozei (zahărului din sânge) în celulele tale pentru energie. Celulele tale pot rezista la insulină. Ca răspuns, corpul tău produce mai multă insulină. Nivelurile ridicate de insulină sunt un semn al rezistenței la insulină, un precursor al prediabetului și al diabetului de tip 2.

3. Infecții frecvente

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot crea un mediu în care microbii să se dezvolte și să slăbească răspunsul tău imunitar. Ca urmare, este posibil să aveți frecvente infecții bacteriene sau fungice.

Infecțiile bacteriene vă pot afecta foliculii de păr și unghiile. Unii oameni dezvoltă furuncule și orzicul (o umflătură infectată pe pleoapă).

Infecțiile cu stafilococ (stafilococ) sunt unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene. Pot apărea infecții fungice cauzate de Candida (un tip de drojdie).

Infecțiile fungice obișnuite includ piciorul atletului, pecingine și infecțiile vaginale cu drojdie.

4. Schimbări ale vederii

Nivelul ridicat de zahăr din sânge vă poate afecta modificările vederii. Excesul de zahăr dăunează vaselor mici din ochi și provoacă modificări ale lichidului, afectând cât de clară este vederea.

Unele dintre cele mai timpurii modificări ale vederii pot include vederea încețoșată sau dificultăți de a citi sau de a vedea obiecte aflate la distanță. Modificările vederii se pot agrava dacă nu sunt tratate. Este posibil să vedeți pete sau dungi întunecate, plutitoare.

5. Modificări ale auzului

Diabetul vă dublează riscul de pierdere a auzului. Nivelul ridicat de zahăr din sânge pe termen lung poate afecta vasele mici de sânge și nervii urechii interne.

Scăderea zahărului din sânge pe termen lung ar putea afecta modul în care urechea internă trimite semnale nervoase către creier.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel