Sari la conținut

DEMENȚA poate fi prevenită: Iată cum putem face asta

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

DEMENȚA poate fi prevenită: Iată cum putem face asta, care sunt mijloacele recomandate de medici pentru a reduce riscul apariției demenței. 

Demența este boala neuro-degenerativă asociată cu persoanele în vârstă, dar poate apărea chiar și la adulții mai tineri, după cum afirma neurologul Arman Frăsineanu.

”Demența este un tablou clinic, final, a unei suferințe a creierului, de cauze multiple”, mai mult, că această boală afectează nu doar pacientul în sine, ci și un număr destul de mare de persoane care sunt nevoite să îl îngrijească pe pacientul cu demență, a precizat medicul citat de dcmedical.ro.

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, activitățile fizice și mentale, cum ar fi treburile casnice, exercițiile fizice, dar și socializarea, cu familia sau prietenii, pot contribui la scăderea riscului de demență, notează Science Daily.

Ce favorizează apariția demenței

Studiul a analizat efectele acestor activități, precum și ale activităților mentale și ale utilizării dispozitivelor electronice la persoanele cu și fără risc genetic mai mare de demență.

”Multe studii au identificat potențiali factori de risc pentru demență, dar am vrut să aflăm mai multe despre o mare varietate de obiceiuri de viață și despre rolul lor potențial în prevenirea demenței”, a declarat autorul studiului, Huan Song, MD, PhD, de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, potrivit sursei menționate.

„Studiul nostru a constatat că exercițiile fizice, treburile casnice și vizitele sociale au fost legate de un risc redus de diverse tipuri de demență.”

La acest studiu au participat peste o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie, fără demență, cu o vârstă medie de 56 de ani.

Exerciții fizice, socializare…

antrenamentul cardio
Sursa: Unsplash

Participanții au completat chestionare la începutul studiului, inclusiv unul privind activitățile fizice. Ei au fost întrebați cât de des participau la activități precum urcatul unui etaj, mersul pe jos și participarea la sporturi intense.

De asemenea, au fost întrebați despre treburile casnice, activitățile legate de locul de muncă și ce tip de transport au folosit, inclusiv mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu.

Participanții au completat un alt chestionar privind activitățile mentale.

De asemenea, aceștia au fost întrebați despre nivelul lor de educație, dar și dacă participă la cursuri pentru adulți sau dacă socializează, acasă, cu prietenii sau ies în oraș, precum și cât de des utilizează dispozitivele electronice, se uită la televizor și vorbesc la telefon.

Mai mult, participanții au raportat dacă au avut vreun membru apropiat al familiei cu demență.

Care sunt primele semne de demență

Problemele de memorie pe termen scurt pot reprezenta unul dintre principalele semne de demență și trebuie să fim foarte atenți.

”Cu toții uităm lucruri pentru o perioadă de timp și apoi ni le amintim mai târziu”, potrivit American Family Physician.

”Persoanele cu demență uită adesea lucruri, dar nu și le amintesc niciodată. S-ar putea să vă pună aceeași întrebare de mai multe ori, uitând de fiecare dată că ați răspuns deja la acea întrebare. Nici măcar nu-și vor aminti că au pus deja acea întrebare”.

Pierderea memoriei care se agravează progresiv în timp este un semn puternic de demență – mai ales atunci când declinul cognitiv face imposibilă o viață de zi cu zi normală și independentă, notează dcmedical.ro.

Așadar, trebuie să acordăm mare atenție acestor aspecte ce pot părea nesemnificative mai ales în ritmul de azi, când facem totul pe fugă și parcă nu mai suntem prezenți 100% în toate activitățile.

Trebuie să dăm importanță socializării, să vorbim în viața reală, nu doar online, să avem grijă la alimentație, să facem mișcare. Să avem grijă de noi, deci.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel