Sari la conținut

Demența: semnul care anunță deteriorarea creierului înainte cu 20 de ani să apară boala

Boala Alzheimer
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Primul semn prevestitor de demență poate apărea și cu 20 de ani înainte de debutul bolii, potrivit unui nou studiu. Se pare că amețelile, cauzate de scăderea tensiunii arteriale, pot anunța demența cu 20 de ani înainte de apariția primelor simptome.

Oamenii de știință cred că scăderile bruște ale tensiunii arteriale pot deteriora creierul și pot duce, cu timpul, la demență.

Hipotensiunea ortostatică, un posibil semn de demență incipient

Un studiu făcut pe 11.000 de oameni de vârstă mijlocie a scos la iveală că cei care suferă de hipotensiune ortostatică (o formă de tensiune arterială scăzută care se declanșează atunci la schimbarea bruscă a poziției corpului, la ridicare de pe scaun sau pat, de exemplu), sunt cu 40% mai predispuși să dezvolte demență.

Dr. Laura Phipps de la Centrul Britanic de Cercetare a Alzheimerului a declarat:  ”În timp ce majoritatea studiilor s-au concentrat asupra modului în care creierul este afectat de tensiunea arterială crescută, această cercetare a scos la iveală că și tensiunea scăzută poate afecta pe termen lung creierul”.

Dr James Pickett, directorul Societății de Alzheimer a adăugat: ”Multe persoane experimentează acest tip de hipotensiune care poate reduce fluxul de sânge de la nivelul creierului și care dă amețeli la ridicarea bruscă în picioare. Nu e neapărat un semn de alarmă, dar persoanele care se confruntă des cu aceste simptome, ar trebui să meargă la medic pentru investigații mai amănunțite”.

Nu există în prezent nici un tratament disponibil care să poată vindeca demenţa Alzheimer. Există însă o serie de medicamente care pot fi foarte eficiente în a ameliora simptomele şi în a reduce ritmul de progresie a bolii, îmbunătăţind calitatea vieţii persoanelor afectate şi a familiilor acestora.

Întrucât cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, nu se poate spune cu certitudine că boala poate fi prevenită. Există însă dovezi în ceea ce priveşte anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul apariţiei ei. Aceste măsuri se referă în primul rând la un mod de viaţă cât mai sănătos şi activ, atât fizic cât şi intelectual.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.