Sari la conținut

Demență: Studiile au identificat un medicament care ar putea încetini declinul cognitiv

Un NOU tratament „promițător” pentru demență a fost identificat într-un studiu. Între încetinirea declinului cognitiv și deteriorarea neurodegenerativă, medicamentul ar putea ajuta diferite aspecte ale afecțiunii.

Studiul condus de Universitatea Monash a identificat un nou tratament pentru pacienții care suferă de demență frontotemporală variantă comportamentală (bvFTD). Considerată „a doua cea mai frecventă formă” de afecțiune a creierului la cei sub 60 de ani, bvFTD ar putea fi ajutată de selenatul de sodiu, a sugerat studiul.

Acest studiu este al doilea corp de cercetare care confirmă că medicamentul numit selenat de sodiu poate beneficia pacienții cu demență.

Studiul a arătat că ar putea ajuta la încetinirea declinului cognitiv și a leziunilor neurodegenerative, care reprezintă „semnul distinctiv” al diferitelor tipuri de demență.

În cazul în care nu știți, detaliile de declin cognitiv se agravează sau confuzii mai frecvente sau pierderi de memorie.

Aceste două probleme sunt simptome comune, care indică diagnosticul.

În timp ce boala Alzheimer este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de demență, demența frontotemporală variantă comportamentală reprezintă, de asemenea, o afecțiune comună.

Dacă nu sunteți familiarizat, acest tip descrie „o boală distructivă care progresează rapid” care poate apărea încă de la vârsta de 35 de ani.

„Se caracterizează prin tulburări de comportament și schimbări de personalitate și poate fi extrem de perturbator și supărător atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora”, arată studiul.

Deși anterior nu existau tratamente pentru bvFTD, acest studiu acum „a adus” promisiunea unei schimbări.

Acesta a arătat că selenatul de sodiu a fost „sigur și bine tolerat” la pacienții cu bvFTD pe o perioadă de 12 luni.

Studiul a explicat: „Important, majoritatea pacienților cărora li s-a administrat selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor lor cognitive sau comportamentale și au redus ratele de atrofie a creierului pe parcursul perioadei de probă.”

Daunele în aproape jumătate dintre cazurile cu acest tip de demență sunt declanșate de acumularea unei proteine numite tau.

Această proteină reprezintă „o țintă majoră” pentru cercetarea în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență.

Studiul, condus de Dr. Lucy Vivash, a fost publicat în revista Alzheimer and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions.

Potrivit doctorului Vivash, selenatul de sodiu reglează o enzimă din creier care descompune eficient proteina tau.

Ea a spus: „Am arătat anterior, într-un studiu de fază 2, că selenatul de sodiu administrat pacienților cu boală Alzheimer uşoară până la moderată a dus la o neurodegenerare mai mică decât la cei care nu au făcut-o.”

Pacienții cu niveluri mai mari de seleniu, un produs de descompunere a selenatului de sodiu, în sângele lor au prezentat mai puțin declin cognitiv în timpul studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel