Sari la conținut

Demență: studiile indică ce ar putea reduce riscul de demență cu 33%

sport
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Importanța sportului

DEMENTA este o afectiune care afecteaza sute de mii de oameni. În fiecare an familiile sunt devastate de vestea unui diagnostic de demență. Situația nu este lipsită de speranțe, există acțiuni care pot fi întreprinse pentru a reduce riscul de a dezvolta demență.

Abordarea lumii cu privire la demență s-a schimbat în ultimii ani. Timp de decenii a fost văzut ca o parte a îmbătrânirii, ceva inevitabil care se întâmpla când cineva îmbătrânește. Acum, odată cu evoluția științei, acest lucru s-a schimbat. Demența, un termen umbrelă pentru o serie de boli neurodegenerative, este văzută ca o boală care poate fi tratată.

Această schimbare de atitudine, de la a vedea demența ca inevitabilă la a o vedea ca tratabilă, a fost un pas masiv înainte.

De atunci, lumea a lucrat într-un ritm crescut pentru a încerca să dezvolte noi tratamente și să înțeleagă mai multe despre ce se poate face pentru a opri răspândirea demenței și pentru a preveni dezvoltarea acesteia.

Din cauza lipsei de tratamente eficiente pentru diferitele tipuri de demență, se pune mare accent pe prevenție.

Una dintre cele mai bune modalități de a menține mintea în formă și de a preveni demența este menținerea corpului într-o formă cât mai bună posibilă.

Aceasta înseamnă exercițiu.

antrenamentul cardio
Sursa: Unsplash

Cercetătorii de la Irvine Clinical Research au descoperit în studiul lor că cei mai apți oameni din studiul lor au avut cu 33% mai puține șanse de a dezvolta demență decât cei mai puțin apți.

Dr Zamrini a explicat: „Studiul nostru a găsit o puternică asociere între fitnessul cardiorespirator și reducerea riscului de Alzheimer.

Acest lucru înseamnă că, cu cât o persoană este mai în formă, cu atât este mai probabil ca, dacă ar dezvolta Alzheimer, să o dezvolte mai târziu”.

Drept urmare, studiul a concluzionat că, deși exercițiile fizice nu pot opri demența, activitatea fizică poate întârzia debutul acesteia.

Pentru unii aceasta ar putea fi o chestiune de luni, pentru alții o chestiune de ani, în funcție de momentul în care încep să-și îmbunătățească fitness-ul cardiovascular.

Unul dintre posibilele motive pentru care cei cu o activitate fitness cardiovasculară ridicată se confruntă cu un debut întârziat este că celulele lor roșii din sânge sunt mai sănătoase și mai mari, permițându-le să transporte mai mult oxigen către creier.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel