Sari la conținut

Denia din Joia Mare. Obiceiul care aduce noroc şi împlinirea dorinţelor

Sursă foto: EVZ

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, credincioşii sunt îndemnaţi la post şi rugaciuni. Pentru noroc şi împlinirea dorinţelor, există un obicei în special în zonele din sudul ţării, conform căruia se leagă 12 noduri în timpul în care preotul săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii. 

Mai exact, tinerele aflate în căutarea sufletului-pereche fac 12 noduri unei aţe, câte unul după fiecare Evanghelie citită, punându-și la fiecare câte o dorință. Atunci când se întorc de la denie, fetele nemăritate îşi pun şnurul înnodat sub pernă ca să-şi viseze ursitul.

În alt zone ale ţării, aceste noduri se desfac la necaz sau când traversezi o perioadă grea. Se spune că fiecare nod desfăcut înainte de o perioadă stresantă, care te solicită mai mult decât de obicei, te va ajuta să te linişteşti aproape instantaneu şi să-ţi recapeţi încrederea că vei face faţă provocării respective.

În unele locuri, la Denia celor 12 Evanghelii se obişnuieşte să se pună la „VII”, legate între ele, cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie.

Cea mai puternică rugăciune pentru Joia Mare

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut!

Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Rugăciune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel