Sari la conținut

Dependența de jocurile de noroc se tratează la psiholog

Bărbat, necăsătorit, până în 30 de ani și fără copii. Acesta este profilul jucătorului patologic. Dacă la început vede în jocurile de noroc o sursă rapidă de venit, pe parcurs el devine dependent de senzațiile resimțite pe parcursul jocului nu de câștigul financiar.

Elena Oceanu

”Distracția cu prietenii poate include adesea jocuri de șansă precum Remi, Poker, pariuri, cumpărarea unui bilet la loto sau o seară relaxantă la cazino. Sunt însă oameni pentru care acestea depășesc granițele distracției și devin un scop în sine, o preocupare și în final o dependență care amenință echilibrul vieții de zi cu zi și deteriorează atât relația de cuplu cât și randamentul la locul de muncă”, a explicat Monica Burcea, psiholog clinician, psihoterapeut.

Jocul patologic de noroc (ludomania) este o afecțiune mult mai des întâlnită decât s-ar crede însă prea puține dintre persoanele afectate pot accepta că acest comportament este nociv. În cazul dependenților de jocuri de noroc nu numai viața acestora se schimbă dar și viața apropiaților. Dependența se instalează încet dar sigur afectând treptat capacitatea de concentrare, rezultatele de la locul de muncă și relațiile de familie.

”În general, jucătorii sunt persoane competitive, în căutare de senzații intense, dornice de a obține apreciere. Adesea dependența se construiește pornind de la un câștig inițial mare care îl încurajează pe jucător să continue, descoperind astfel plăcerea de a risca și de a se bucura de recompensa imediată”, Monica Burcea, Psiholog clinician, psihoterapeut
”În general, jucătorii sunt persoane competitive, în căutare de senzații intense, dornice de a obține apreciere. Adesea dependența se construiește pornind de la un câștig inițial mare care îl încurajează pe jucător să continue, descoperind astfel plăcerea de a risca și de a se bucura de recompensa imediată”, Monica Burcea, Psiholog clinician, psihoterapeut

Dintre cei care joacă, de obicei jocuri de noroc, 92% sunt bărbați, 65% necăsătoriți, 74% nu au niciun copil, iar vârsta medie e de 29 de ani, potrivit unui infografic realizat de o firmă de jocuri de noroc.

”Persoana dependentă de jocuri de noroc ajunge treptat în incapacitatea de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conștientizării efectelor negative. Sentimentele de vinovăție, rușine și tendințele de izolare sunt întâlnite adesea în cazul dependenților. De cele mai multe ori jucătorii își pot motiva alegerea făcută prin nevoia de a se elibera de probleme, de a scăpa de stările de stres și nemulțumire pe care le pot resimți în raport cu alte aspecte din viața de zi cu zi: o relație de cuplu deficitară, probleme sau neînțelegeri la locul de muncă, pierderi afective, labilitate emoțională”, adaugă pshihologul care explică și de ce apare dependența:

Cauzele dependenței patologice de jocurile de noroc

Sunt complexe și diferite de la un individ la altul și ocupă o plajă largă, de la divorț sau pierderea unei persoane dragi, lipsa unei direcții în viață, anturaj nefavorabil și până la tulburări de personalitate.

– Recompensele. În cazul recompenselor se eliberează în creier dopamina, un neurotransimțător care reglează starea de spirit și diferite emoții. Un nivel ridicat de dopamină induce la nivel psihic și fizic o stare plaăcută. Decizia de a juca din nou este influențată de această stare de intensitate, de plăcere și de relaxare pe care jucătorul o experimentează atunci când joacă. Unele persoane dependente de jocuri de noroc descriu faptul că până și apropierea de o sală de jocuri le produce o stare de excitație nervoasă și agitație internă pe care cu greu le pot controla.

– Câștigul. Relația jucătorului cu banii este una ambivalentă, la inceput el vede banii ca sursă a problemelor sale dar și ca rezolvare imediată a acestora. Descoperirea unei surse de câștig rapid și ușor este astfel incitantă  și dă senzația că nimic nu poate scăpa de sub control. Pe parcursul dezvoltării dependenței, banii nu mai reprezintă scopul final ci senzațiile resimțite pe parcursul jocului. Jucătorul devine astfel dependent de senzații ci nu de câștigul financiar.

– Alte dependențe. Dependența patologică de jocuri de noroc se poate asocia cu dependența de alcool sau consumul de droguri, toate acestea sugerând labilitate emoțională, vulnerabilitate, tendința de a fugi de conștientizarea problemelor reale de viață. În general tulburările de personalitate (obsesiv – compulsivă sau borderline) pot predispune către această dependență.

Trei stadii

Psihologul Monica Burcea detaliază fazele prin care trece un dependent de jocuri de noroc:

  1. Sentimentele de control asupra situației și de omnipotență sunt generate fie de un câștig mare la început fie de senzația că această modalitate de a câștiga bani este una cu mult mai simplă și la îndemână. În acest stadiu jucătorul este sigur pe el, satisfăcut ca a descoperit o modalitate nouă de relaxare sau de evadare din problemele zilnice.
  2. Perioada de „ghinion” sau de câștiguri mici care sunt ulterior investite în recuperarea sumei inițiale. În această etapă jucătorul este dipus să riște „un pic” mai mult pentru a recupera și a reintra din nou pe făgașul câștigului. În acest stadiu anxietatea și starea de nervozitate cresc și apare tendința de a minți sau de a ascunde preocuparea de a juca.
  3. În cea de-a treia etapă jucătorul va recurge la comportamente care nu îl caracterizează în mod obișnuit (împrumută bani, vinde obiecte, fură). Deteriorarea relațiilor cu cei din jur este vizibilă deși adesea negată prin explicații diverse: „o perioadă mai proastă”, „niște probleme..”

Cum se poate trata dependența de jocuri de noroc?

”Un prim pas pe care un jucător dependent îl poate face este recunoașterea problemei atât față de sine cât și față de cei apropiați. Asumarea problemei implică și asumarea responsabilității în ceea ce privește recuperarea. Psihoterapia cât și programele de susținere special create pentru dependenții de jocuri de noroc sunt de asemenea foarte utile”, explică specialistul.

Schimbările în programul zilnic sunt de asemenea de ajutor. Introducerea unor activități noi, reluarea relațiilor cu prietenii, sportul, ieșirile în aer liber pot înlocui în mod benefic timpul alocat în trecut jocului. ”Stările de „sevraj” și de anxietate apar adesea pe parcursul implementării acestor schimbări însă rezultatul final, capabilitatea de recâștigare a libertății psihice țin foarte mult de alegerile jucătorului cât și de susținerea celor apropiați,” completează psihologul Monica Burcea.

„Joc Responsabil”

„Joc Responsabil” este primul şi singurul program funcţional din ţară dedicat persoanelor care au depăşit linia perceperii jocurilor de noroc drept mijloc de divertisment. Programul “Joc Responsabil” îşi propune drept obiective prevenirea, identificarea, evaluarea şi asistarea psihologică a persoanelor cu probleme legate de jocurile de noroc. Programul pune la dispoziţia jucătorilor cu probleme un website dedicate (www.jocresponsabil.ro) pe care se regăsesc cele mai moderne metode de auto testare, precum şi o linie telefonică tip Helpline gratuită: 0800.800.099, prin intermediul căreia persoanele cu probleme de joc au posibilitatea de a lua un prim contact cu unul dintre psihologii din echipa “Joc Responsabil”. Pot fi, astfel, evaluate şi se pot programa pe această cale la două şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere la unul din cabinetele din București, Cluj sau Iaşi. În acest sens, “Joc Responsabil” este singurul program de combatere a problemelor de joc din România care oferă sesiuni de consiliere în cabinet, precum și acoperire națională prin distribuirea geografică a cabinetelor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel