Sari la conținut

Depistarea cancerului ovarian: Simptomele timpurii pe care trebuie să le urmăriți

Depistarea cancerului ovarian. Cancerul ovarian este o boală gravă și potențial amenințătoare de viață, care afectează mii de femei în fiecare an. Depistarea precoce este vitală pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului și a ratelor de supraviețuire.

Acesta este motivul pentru care explorăm simptomele timpurii ale cancerului ovarian pe care femeile ar trebui să le urmărească. Având în vedere modul în care simptomele cancerului ovarian pot fi adesea diagnosticate greșit, este util să cercetați aceste informații online înainte de a consulta un medic.

Balonare abdominală
Balonarea este un simptom semnificativ care stârnește îngrijorare în rândul cadrelor medicale. De fapt, un studiu realizat în 2020 a arătat că balonarea a fost asociată cu 89% din stadiile timpurii ale cancerului ovarian. Din acest motiv, sursa recomandă oricărui pacient cu simptome de balonare să se asigure că efectuează o colonoscopie la zi, mai ales dacă are 45 de ani și peste.

În plus, acestea ar trebui să facă o ecografie transabdominală și trans-vaginală pentru a evalua organele de reproducere.

Frecvența urinară
Cancerul ovarian poate duce la modificări ale tiparelor de urinare, cum ar fi o frecvență crescută sau un sentiment sporit de urgență de a urina. Aproximativ 7% dintre persoane au raportat că au avut probleme urinare înainte de a fi diagnosticate cu cancer ovarian. Pe lângă modificările în ceea ce privește frecvența și urgența urinării, sursa adaugă că unele persoane experimentează, de asemenea, o senzație de arsură în timpul urinării.

Crampe
Durerea din partea inferioară a abdomenului poate fi atribuită unei tensiuni crescute în regiunea pelvian.  Acest simptom nu este neobișnuit în cazurile de cancer ovarian. Disconfortul poate semăna cu crampele menstruale, notează sursa, ceea ce îi determină pe mulți indivizi să presupună că este o problemă benignă.

Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical subliniază că crampele, mai ales la femeile aflate în postmenopauză, care au de obicei peste 63 de ani, trebuie luate în serios ca un potențial semn de cancer ovarian.

Oboseală
Oboseala este un simptom predominant în rândul pacienților cu cancer, precizează VeryWell Health, inclusiv în cazul celor cu cancer ovarian. Cu toate acestea, este important să rețineți că oboseala poate apărea și din cauza diverselor alte afecțiuni medicale.

Potrivit sursei, oboseala legată de cancer este distinctă de oboseala obișnuită, deoarece persistă adesea în ciuda odihnei adecvate sau a încercărilor de a stimula energia, cum ar fi consumul de cofeină.

În cazul cancerului ovarian, pe măsură ce boala avansează, celulele canceroase concurează cu celulele sănătoase pentru resurse energetice.  Acest lucru contribuie la apariția oboselii. În plus, prezența lichidului în abdomen, alături de oboseală, poate servi ca indiciu al stadiilor avansate ale cancerului ovarian.

Nereguli menstruale
Un alt simptom comun al cancerului ovarian este reprezentat de neregulile menstruale. De exemplu,  femeile ar trebui să ia notă de orice sângerare care apare în afara ciclului menstrual sau de scurgerile neobișnuite.

Cu toate acestea, femeile care au ajuns deja la menopauză nu vor avea un ciclu menstrual pe care să îl urmărească. În acest caz, femeile care nu au mai avut menstruația de o perioadă semnificativă de timp și care încep să sângereze să consulte un medic. Acest lucru ar putea indica, de asemenea, cancer ovarian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel