Sari la conținut

Depresia: 8 semne pentru depistarea precoce

În timp ce depresia devine rapid o problemă majoră de sănătate, un obstacol major în tratarea ei este lipsa depistării.

OMS notează că, deși există tratamente cunoscute și eficiente pentru tulburările psihice, peste 75% dintre persoanele din țările cu venituri mici sau medii nu primesc niciun tratament.

A te simți deprimat, mai ales ca răspuns la eșecurile vieții, ar putea fi normal. Dar atunci când cineva începe să se simtă trist în moduri care afectează modul în care gândește și se comportă în viața de zi cu zi, este posibil să aibă Depresie.

Semnele depresiei

Simptomele depresive pot varia de la ușoare la severe.

Iată câteva semnale de alarmă care ar putea indica un episod depresiv.

1) Tristețea

O dispoziție joasă persistentă și omniprezentă, lacrimogenă, iritabilitatea este prezentă în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi la o persoană care suferă de un episod depresiv.

2) Pierderea interesului pentru activități

Unul dintre cele mai elocvente semne ale depresiei este atunci când oamenii încep să își piardă interesul pentru activitățile pe care obișnuiau să le facă cu plăcere. Ei nu mai găsesc plăcere în astfel de lucruri, fie că este vorba de munca lor, de hobby-uri sau de petrecerea timpului cu cei apropiați și dragi sau chiar de sarcinile zilnice.

3) Simptome fizice

În timp ce depresia este considerată o problemă psihologică, ea poate fi însoțită și de simptome fizice, cum ar fi oboseala ușoară, modificări ale poftei de mâncare și ale greutății, dureri, uneori încetinirea vorbirii și a mișcărilor corpului.

4) Dificultăți de concentrare

Cei care suferă de depresie raportează adesea probleme de concentrare asupra sarcinilor pentru o perioadă lungă de timp și se pot plânge că uită și au ceață cerebrală.
Chiar și activitățile simple, cum ar fi citirea unei cărți sau vizionarea unui film, pot părea o provocare.

5) Gândirea negativă

La persoanele care suferă de depresie poate fi prezent un sentiment omniprezent de stimă de sine scăzută, de neputință și de lipsă de speranță. Gânduri de genul „Nu valorez nimic, nimeni nu mă poate ajuta, este numai vina mea, asta nu se va îmbunătăți niciodată” îi pot înconjura.

6) Dorința sexuală scăzută

Depresia poate fi însoțită de reducerea libidoului și de reducerea plăcerii în timpul activităților sexuale

7) Dificultăți legate de somn

Persoanele cu Depresie se pot plânge de probleme în inițierea sau menținerea somnului. Ar putea exista treziri frecvente în timpul nopții.
Uneori poate exista un somn excesiv, scrie HealthShots.

8) Dorințe de moarte și gânduri sinucigașe

Depresia, atunci când este severă, poate fi asociată cu gânduri de moarte sau de încetare a propriei vieți.

Simptomele trebuie să dureze cel puțin 2 săptămâni și trebuie să reprezinte o schimbare a nivelurilor anterioare de funcționare pentru un diagnostic de depresie.

De asemenea, este important să se excludă afecțiuni medicale precum hipotiroidismul, anemia, deficiențele de vitamine, abuzul de droguri etc., care pot fi asociate cu depresia.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel