Sari la conținut

Depresia cauzată de divorț și de lipsa banilor, principala afecțiune psihologică a românilor

A patra boală ca răspândire pe Glob, depresia, este afecțiunea psihologică de care suferă cei mai mulți români. Printre cauze se numără: separarea de partener, instabilitatea financiară și stresul de la locul de muncă.

Monica Burcea  spune că rețelele de socializare au și părți bune: oamenii își  descoperă prieteni din copilărie, colegi de școală, restabilesc legături. Partea mai puțin bună este că  pot crea forme  mai mici sau mai  mari de dependență.

Într-o societate tulburată de criza economică, instabilitate financiară, cerințe mari din partea angajatorilor și lipsa timpului liber, scăderea rezistenței psihice afectează în ultima perioadă din ce în ce mai mulți oameni. Întrucât foarte puțini dintre cei ce suferă de depresie aleg să meargă la psiholog, o statistică reprezentativă nu a putut fi făcută în ultima perioadă. Cu toate acestea, românii sunt împovărați, triști, stresați și nu-și regăsesc ușor veselia, entuziasmul și bucuria de a trăi”, a explicat Monica Burcea, psihoterapeut și trainer formator.
La nivel mondial, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob și conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate după afecțiunile cardiovasculare.
Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, fiind favorizată în ultimii ani și de către expunerea tinerilor la consumul de alcool și droguri. Cercetările arată că poate fi influențata genetic astfel încăt, dacă unul din părinți suferă constant de depresie, cresc șansele ca și copilul să fie predispus către o astfel de afecțiune.
Principalele cauze ale depresiei la români
Este indicat să ținem cont de faptul că pe lângă cauzele sociale, există și cauze biologice. ”Depresia reprezintă asftel un cumul de factori, precum vulnerabilitate biologică în cazul celor care au astfel de cazuri în familie, transformările hormonale, secreția insuficientă de serotonină, administrarea anumitor anticoncepționale, consumul de alcool, somnul insuficient”, adaugă psihoterapeutul care face și un top al principalelor motive de depresie la români:
• Lipsa/pierderea partenerului sau a unei persoane dragi, divortul.
Orice pierdere sau separare de o persoană dragă poate fi resimițită ca o pierdere esențială de identitate și de semnificație. Separarea implică un amalgam de emoții foarte puternice dar și o regândire, o reconfigurare a vieții. Pot fi afectate relațiile cu membrii familiei, viața socială, relația cu prietenii. Depresia se instalează pe fundalul sentimentului de copleșire, de lipsă de interes pentru a continua.

În aceste situații este indicat să nu negăm sau să ascundem sub covor ceea ce simțim. Este firesc să plângem, să fim furioși, să învinuim, să ne simțim singuri. De exemplu, în cazul unui divorț statisticile arată că sunt necesari între 1 și 3 ani pentru o recuperare. A depăși o astfel de pierdere necesită acceptare și readaptare la viața de zi cu zi.

• Instabilitatea financiară.
Sărăcia, gradul de îndatorare, pierderile financiare importante sunt principalele cauze ale instalării depresiei. Munca solicitantă și insuficient plătită, banii prea puțini pentru un trăi la limita confortului, grijile cu privire la viitorul copiilor sunt factori care erodează liniștea sufletească și predispun către o stare de îngrijorare continuă. Neputința și nedreptatea sunt emoții greu de digerat și principalii dușmani ai optimismului și încrederii în viitor.

• Nesiguranța și stresul la locul de muncă.
Numărul angajaților cu semne de depresie a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Presiunea existentă la locul de muncă, rigiditatea angajatorilor, orele suplimentare neplătite, tensiunea psihologică resimțită zi de zi pot constitui pași siguri către depresie. Din păcate, în iureșul zilnic, foarte mulți angajați nici nu conștientizează că au nevoie de ajutor. Apatia, oboseala constantă, lipsa entuziamului și a implicării sunt principalele semanle ale nemulțumirii la locul de muncă.

• Afecțiuni fizice severe și dependența de îngrijirile altor persoane.
Anumite boli endocrine cum ar fi hipotiroidia, diabetul zaharat, infarctul de miocard, bolile neoplazice (cancerul), dar și tratamentul cu anumite medicamente cum ar fi interferonul favorizează apariția depresiei. De asemenea, persoanele care din cauza afecțiunilor fizice au nevoie de însoțitor permanent, sunt predispuse către depresie deoarece își pierd sentimentul de independență și de control asupra propriei vieți.

• Menopauza
În general nu menopauza ci ideea de menopauză generează disconfort psihic. Menopauza este resimțită de multe femei ca o perioadă ireparabilă a tinereții, a feminității, a capacității de seducție și, mai ales, a maternității. E vremea bilanțului, a întrebărilor, a îndoielilor pornind de la experiențele trecute, reușite ori nu. Menopauza poate coincide astfel cu pierederea încrederii în sine și inplicit cu predispoziția către depresie. În România, depresia asociată menopauzei se desfășoară tăcut, fiind adesea un subiect tabu. Astfel, fiecare femeie încearcă să adimistreze aceste trăiri așa cum poate. Consultarea unui medic de specialitate poate pune capăt acestei suferințe prin medicație sau psihoterapie și entuziasmul poate fi redescoperit

Simptomele depresiei: apatie, pierdere în greutate, tristețe
Potrivit psihoterapuetului Monica Burcea, puteți scăpa de depresie fie cu ajutorul ședințelor de psihoterapie, fie cu ajutorul medicamentelor. Iată care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită la medic:
O persoana aflată în depresie este cuprinsă de o tristețe nemotivată, este apatică, lipsită de vitalitate, se autoculpabilizează, are o stimă de sine scăzută, își pierde interesul pentru activități care înainte îi făceau plăcere, nu are poftă de mâncare și prezintă lipsă de interes pentru igiena fizică și pentru aspectul exterior. Adesea depresia este însoțită de insomnii în timpul cărora gândurile pesimiste dau năvală sau dimpotrivă, de nevoia de a dormi cât mai mult. Lipsa poftei de mâncare poate duce în scurt timp la pierderi în greutate, dureri abdominale”, spune Monica Burcea.
Specialistul spune că depresia se poate vindeca însă pentru aceasta este nevoie de un diagnostic corect, cu evidențierea tipului de depresie și inițierea tratamentului specific. În funcție de tipul depresiei, acesta poate consta în ședințe de psihoterapie și în cazul depresiei moderate sau severe – administrarea unui tratament medicamentos.
Netratată corect, depresia poate evolua către cronicizare, cu deterioarea importantă a calității vieții persoanei respective. Cu toate acestea, recunoașterea și tratarea depresiei poate fi îngreunată de atitudinea negativă a persoanei respective, de lipsa sprijinului familei, de tendința oamenilor de a solicita ajutor medical doar pentru problemele fizice”, adaugă psihoterapeutul.
Depresia post-partum
Organizația Mondială a Sănătății afirmă faptul că două femei din 10 fac depresie după naștere, fiindu-le astfel afectată capacitatea de a avea grijă de copil și de implicit dezvoltarea ulterioară a copilului. Deși nu este considerată a fi propriu-zis o formă de depresie, depresia post-partum se pare că se instalează ca urmare a modificărilor hormonale dar și a sentimentelor de insecuritate materială și afectivă a mamelor. ”Simptomele pot fi insomnie, iritabilitate, sentimente de copleșire și labilitate afectivă. Tratamentul depresiei post-partum constă în primul și în primul rând în suportul afectiv al celor dragi, consiliere și terapie suportivă, alăptare la sân sau în cazurile mai severe, medicație recomandată de medicul specialist”, completează Monica Burcea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel