Depresia cauzată de divorț și de lipsa banilor, principala afecțiune psihologică a românilor

Depresia cauzată de divorț și de lipsa banilor, principala afecțiune psihologică a românilor
Depresia cauzată de divorț și de lipsa banilor, principala afecțiune psihologică a românilor

A patra boală ca răspândire pe Glob, depresia, este afecțiunea psihologică de care suferă cei mai mulți români. Printre cauze se numără: separarea de partener, instabilitatea financiară și stresul de la locul de muncă.
”Într-o societate tulburată de criza economică, instabilitate financiară, cerințe mari din partea angajatorilor și lipsa timpului liber, scăderea rezistenței psihice afectează în ultima perioadă din ce în ce mai mulți oameni. Întru-cât foarte puțini dintre cei ce suferă de depresie aleg să meargă la psiholog, o statistică reprezentativă nu a putut fi făcută în ultima perioadă. Cu toate acestea, românii sunt împovărați, triști, stresați și nu-și regăsesc ușor veselia, entuziasmul și bucuria de a trăi”, a explicat Monica Burcea, psihoterapeut și trainer formator.
La nivel mondial, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob și conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate după afecțiunile cardiovasculare.
Depresia este o boală care debutează frecvent în anii tinereții, fiind favorizată în ultimii ani și de către expunerea tinerilor la consumul de alcool și droguri. Cercetările arată că poate fi influențata genetic astfel încăt, dacă unul din părinți suferă constant de depresie, cresc șansele ca și copilul să fie predispus către o astfel de afecțiune.
Principalele cauze ale depresiei la români
Este indicat să ținem cont de faptul că pe lângă cauzele sociale, există și cauze biologice. ”Depresia reprezintă asftel un cumul de factori, precum vulnerabilitate biologică în cazul celor care au astfel de cazuri în familie, transformările hormonale, secreția insuficientă de serotonină, administrarea anumitor anticoncepționale, consumul de alcool, somnul insuficient”, adaugă psihoterapeutul care face și un top al principalelor motive de depresie la români în următorul număr al revistei Doctorul Zilei care va apărea la chioșcuri pe 27 ianurie, împreună cu ziarul Evenimentul Zilei.

Tags:
0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox