Sari la conținut

Depresia sezonieră: cum recunoști semnele subtile ale unei tulburări afective temporare?

depresia sezonieră

Depresia sezonieră, cunoscută și drept tulburarea afectivă sezonieră (SAD), este un subtip al depresiei clinice. Aceasta se manifestă într-o anumită perioadă a anului, începând de obicei toamna, urmând să se retragă odată cu începutul primăverii.

Elementul ce declanșează depresia sezonieră este, se pare, lipsa de lumină naturală din timpul lunilor reci, potrivit Huffpost.

„Lumina solară ajută la echilibrarea bunăstării unei persoane. Astfel, lipsa luminii naturale dereglează ritmul biologic, numit și ritm circadian, rezultând într-o tulburare de dispoziție sezonieră”, a declarat Deborah Serani, psiholog și profesor al Universității Adeplhi.

De asemenea, schimbările nivelului de serotonină și melatonină pot juca un rol important în depresia sezonieră. Cu toate că majoritatea oamenilor suferă o schimbare de dispoziție în lunile reci, tulburarea afectivă sezonieră prezintă un impact substanțial asupra calității vieții. Aceasta poate influența în mod negativ școala, munca și viața personală. Iată cum recunoști diferența dintre o simplă schimbare de dispoziție și o depresie sezonieră!

Simți o tristețe persistentă în timpul lunilor de iarnă

Simți intens sentimentele de tristețe, deznădejde, și neajutorare. În timpul lunilor reci, poți fi lipsit de voință, iar emoțiile negative sunt mult mai pronunțate. În cazuri rare, unele persoane pot manifesta inversarea simptomelor, simțind aceste lucruri abia în primăvară.

Apetitul tău a suferit schimbări

Schimbările obiceiurilor alimentare pot indica prezența depresiei sezoniere. De obicei, persoanele care suferă această tulburare pot mânca mai mult decât în mod normal, în special carbohidrați.

Nu mai ești entuziasmat de activitățile care îți aduceau satisfacție

Hobby-urile care îți aduceau fericire și liniște nu te mai atrag. Diminuarea voinței de a face ceva care te entuziasma poate fi un simptom al depresiei sezoniere.

Te simți mai irascibil

Dacă nu mai ai răbdarea pe care o aveai în mod normal sau un lucru mărunt îți poate dezechilibra ușor liniștea, este posibil să manifești un simptom al tulburării afective sezoniere. Stările de irascibilitate și furie sunt asociate cu SAD.

Nu te poți concentra

Persoanele care suferă de depresie sezonieră se pot simți deconectați. Pe lângă oboseala fizică, o persoană cu SAD poate resimți și epuizarea psihică, „ceața” mentală, împreună cu reacțiile lente.

 

Dacă te confrunți cu depresia sezonieră este recomandat ajutorul unui specialist. De asemenea, poți încerca să petreci mai mult timp în lumina naturală, să îți organizezi programul de odihnă, să faci exerciții fizice, să ai o dietă sănătoasă și să rămâi conectat cu apropiații tăi.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel