Sari la conținut

Depresia situațională. Ce este și care sunt primele semne că te confrunți cu o tulburare de adaptare?

Depresia poate veni în multe forme. Pentru multe persoane, aceasta persistă pentru un timp îndelungat sau apare în anumite circumstanțe, pentru o perioadă scurtă. Termenul medical pentru afecțiunea temporară este „depresia situațională”. Cum se manifestă aceasta și care sunt primele semne de alarmă?

Potrivit Huffpost, depresia situațională este o afecțiune temporară, declanșată de un eveniment traumatizant. Termenul medical este folosit pentru a descrie, de fapt, o tulburare de adaptare.

„Depresia situațională este reprezentată de un episod deprimant, declanșat de un eveniment traumatizant sau de o schimbare în viața persoanei respective. Spre exemplu, schimbarea locului de muncă, decesul unei persoane apropiate sau un mediu de lucru haotic. De obicei, este considerată o reacție a unui eveniment major, traumatizant.”, a susținut Greg Kushnick, psiholog licențiat în New York.

Care sunt primele semne ale afecțiunii psihologice?

Modificări de dispoziție

Similar experiențelor asociate cu depresia, această tulburare de adaptare implică o stare de spirit slabă și stări de tristețe, vină sau deznădejde. Ai putea avea dificultăți în a simți bucurie sau plăcere, față de momentele obișnuite. Primul pas este realizarea unei modificări în dispoziția ta. În acest caz, experții recomandă sfatul unui medic specializat.

Comportamentul tău se schimbă

Pe lângă modificările de dispoziție, schimbările de comportament sunt, de asemenea, asociate cu despresia situațională. Acestea includ fluctuații în privința obiceiurilor alimentare, programul de odihnă, crize de plâns, izolarea socială, nervozitate, ruminație, lipsă de energie, etc.

Simptomele apar la ceva timp după evenimentul declanșator

De obicei, primele semne ale depresiei situaționale apar în aproximativ 3 luni de la evenimentul declanșator. Cu alte cuvinte, acest lucru rezrezintă manifestarea unui răspuns la un eveniment traumatizant sau a unei schimbări subite. Cu toate acestea, timpul în care această tulburare poate varia de la persoană la persoană.

Este dificil să funcționezi normal

Odată cu depresia situațională, unele simptome pot fi atât de grave încât îți pot afecta funcționarea normală. Acest lucru este caracterizat de lipsa motivației și dificultăți de concentrare.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel