Sari la conținut

Depresia

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia se accentuează în perioada sarbatorilor

Ce este depresia?

Depresia, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, este o tulburare de dispoziție care vă face să vă simțiți constant trist sau lipsit de interes pentru viață.

Majoritatea oamenilor se simt uneori triști sau deprimați. Este o reacție normală la pierderi sau la provocările vieții. Dar atunci când tristețea intensă – inclusiv sentimentul de neajutorare, de lipsă de speranță și de inutilitate – durează mai multe zile sau săptămâni și vă împiedică să vă trăiți viața, este posibil să fie ceva mai mult decât tristețe. Ați putea avea depresie clinică, o afecțiune medicală tratabilă.

Este depresia vindecabilă?

Nu există un tratament pentru depresie. Simptomele dumneavoastră pot dispărea în timp, dar nu și boala.

Dar, cu îngrijire și tratament, puteți ajunge la remisiune și vă puteți bucura de o viață lungă și sănătoasă.

depresie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele depresiei

Conform DSM-5, un manual pe care medicii îl folosesc pentru a diagnostica tulburările mintale, suferiți de depresie atunci când aveți cinci sau mai multe dintre aceste simptome timp de cel puțin 2 săptămâni:

  • Starea dumneavoastră de spirit este deprimată în cea mai mare parte a zilei, mai ales dimineața.
  • Vă simțiți obosit sau aveți o lipsă de energie aproape în fiecare zi.
  • Vă simțiți lipsit de valoare sau vinovat aproape în fiecare zi.
  • Vă simțiți fără speranță sau pesimist.
  • Vă este greu să vă concentrați, să vă amintiți detalii și să luați decizii.
  • Nu puteți dormi sau dormiți prea mult, aproape în fiecare zi.
  • Nu aveți aproape niciun interes sau plăcere în multe activități aproape în fiecare zi.
  • Vă gândiți adesea la moarte sau la sinucidere (nu doar la frica de moarte).
  • Vă simțiți neliniștit sau încetinit.
  • Ați slăbit sau ați luat în greutate.

De asemenea, este posibil:

  • Să vă simțiți irascibil și neliniștit
  • Să pierdeți plăcerea de a trăi
  • Mâncați prea mult sau nu vă mai simțiți flămând
  • Să aveți dureri,  dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu dispar sau nu se ameliorează cu tratament
  • Aveți sentimente de tristețe, de anxietate sau de „gol”

Deși aceste simptome sunt comune, nu toți cei care suferă de depresie le vor avea pe aceleași. Cât de severe sunt, cât de des apar și cât timp durează pot varia.

Simptome fizice ale depresiei

Simptomele dumneavoastră pot apărea, de asemenea, sub formă de tipare. De exemplu, depresia poate apărea odată cu schimbarea anotimpurilor (o afecțiune numită anterior tulburare afectivă sezonieră).

Nu este neobișnuit ca persoanele cu depresie să aibă semne fizice ale afecțiunii. Acestea pot include dureri articulare, dureri de spate, probleme digestive, probleme de somn și modificări ale apetitului. De asemenea, este posibil să aveți vorbirea și mișcările încetinite. Motivul este că substanțele chimice din creier legate de depresie, în special serotonina și noradrenalina, joacă un rol atât în starea de spirit, cât și în durere.

Depresia la copii

Depresia infantilă este diferită de „blues-ul” normal și de emoțiile zilnice pe care le simt majoritatea copiilor. Dacă copilul dumneavoastră este trist, nu înseamnă neapărat că suferă de depresie. Atunci când tristețea rămâne zi de zi, depresia poate fi o problemă.

Comportamentul perturbator care interferează cu activitățile sociale normale, cu interesele, cu munca școlară sau cu viața de familie poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme.

Depresia la adolescenți

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O mulțime de adolescenți se simt nefericiți sau morocănoși. Atunci când tristețea durează mai mult de 2 săptămâni și un adolescent are și alte simptome de depresie, este posibil să existe o problemă.

Urmăriți simptome precum retragerea din cadrul cerucului de prieteni și familie, o scădere a performanțelor la școală sau consumul de alcool sau droguri.

Discutați cu medicul dumneavoastră și aflați dacă adolescentul dumneavoastră poate fi deprimat. Există un tratament eficient care îi poate ajuta pe adolescenți să depășească depresia pe măsură ce cresc.

Cauze depresie

Nu se știe cu exactitate care sunt cauzele depresiei. Este important de menționat că simptomele de depresie la femei și simptomele de depresie la bărbați diferă doar în contextul sarcinii și a nașterii. Ca și în cazul multor tulburări psihice, pot fi implicați o varietate de factori, cum ar fi:

  • Diferențele biologice. Persoanele cu depresie par să aibă modificări fizice la nivelul creierului. Semnificația acestor modificări este încă incertă, dar poate ajuta în cele din urmă la identificarea cauzelor.
  • Neurochimia creierului. Cercetările recente indică faptul că modificările în funcția și efectul neurotransmițătorilor și modul în care interacționează cu neurocircuitele implicate în menținerea stabilității dispoziției pot juca un rol semnificativ în depresie și în tratamentul acesteia.
  • Hormonii. Modificările hormonale pot rezulta în timpul sarcinii și în timpul săptămânilor sau lunilor de după naștere (postpartum) și din cauza problemelor tiroidiene, menopauzei sau a altor afecțiuni.
  • Vulnerabilitatea genetică. Depresia este mai frecventă la persoanele ale căror rude au, de asemenea, această afecțiune.

Diagnosticarea depresiei

O persoană care suferă de depresie se poate adresa atât medicului psihiatru, cât și psihologului clinician pentru diagnosticarea tulburării.

Medicul psihiatru poate solicita o consultație de medicină generală unde se face un examen fizic și se adresează întrebări despre starea de sănătate, pentru că, în unele cazuri, depresia poate fi legată de o problemă de sănătate fizică. De asemenea pot fi solicitate teste de laborator, cum ar fi hemoleucogramă completă sau testarea tiroidei pentru a se asigura că aceasta funcționează corect.

Evaluarea psihiatrică constă în adresarea de întrebări despre simptomele, gândurile, sentimentele și modelele de comportament ale persoanei.

Psihologul clinician poate solicita completarea unor chestionare sau teste standardizate pentru evaluarea depresiei, precum Inventarul de Depresie Beck.

Profesionistul de sănătate mintală poate folosi criteriile pentru depresie enumerate în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-5).

Tratament depresie

Persoanele care prezinta simptome depresive trebuie incurajate sa consulte un medic. Tratamentul ia in calcul toate aspectele care sunt in relatie cu depresia si se bazeaza, daca este cazul, pe medicamente antidepresive. Acestea inlatura inhibitia, imbunatatesc dispozitia, linistesc angoasele, cresc disponibilitatea neurotransmitatorilor cerebrali sau ajuta ca acestia sa fie utilizati mai eficient.

Principalele medicamente antidepresive:

  • antidepresive triciclice – cresc nivelul serotoninei si favorizeaza ingrasarea
    neuroleptice – scad agitatia, au actiune sedativa asupra activitatii fizice si emotivitatii
  • IMAO (inhibitori de monoaminoxidoza) – incetinesc degradarea naturala a dopaminei si a altor neurotransmitatori
  • litiu – are efect de calmare, mareste nivelul serotoninei si il scade pe cel al noradrenalinei
  • ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei) – pe langa efectul antidepresiv, scad apetitul si duc la pierderea in greutate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel