marți, aprilie 13, 2021

Pielea dacă devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi sau poate indica lipsa fierului din organism, afecţiuni ale tiroidei

sau anemie. În cazul în care aveţi o iritaţie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteţi prea stresat.

”În multe situaţii putem considera pielea ca un „termometru” al stării generale a organismului. În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa, gradul de hidratare, stratul lipidic, sau să îşi schimbe culoarea,” explică profesor doctor Anca Zbranca-Aghinitei, dermatolog.

Specialistul mai adaugă că în afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni „grasă”, la fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii)

poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece  sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa etc.
Culoarea pielii şi consistenţa se modifică în boli cardio-vasculare, în unele boli pulmonare etc.
Cel mai frecvent însă mâncărimea şi uscăciunea pielii se datorează unor greşeli de igienă, spălarea prea des cu săpun delipidant sau cu produse uşor abrazive şi neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient după duş sau baie.

Ultimele stiri

Parteneri