Sari la conținut

Descoperire: Ce pățesc cei care beau acest tip de lapte

lapte, beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Laptele, aliment care hidratează

Descoperire de ultimă oră. Un studiu recent realizat în Spania a observat o posibilă legătură între consumul de lapte integral și un risc crescut de declin cognitiv.

Descoperire de ultimă oră. Ce pățesc cei care beau acest tip de lapte

Un articol publicat recent în revista ”Molecular Nutrition Food Research” a analizat în ce măsură consumul de lactate poate provoca modificări ale cogniției. Acest studiu a fost realizat în Spania și a implicat 4.668 de participanți obezi (48% femei) care aveau o vârstă medie de 65 de ani,, informează Woman’s World.

Participanții au completat chestionare privind alimentația și aportul de produse lactate, inclusiv lapte, iaurt și brânză. Produsele lactate au fost împărțite în patru subcategorii: lactate cu conținut scăzut de grăsimi, integrale, fermentate și nefermentate.

Laptele integral, asociat cu o rată mai mare de declin cognitiv

În paralel, cercetătorii au efectuat diverse teste de performanță cognitivă, atât la începutul studiului, cât și pe parcursul perioadei de urmărire, de doi ani. Aceste teste au măsurat memoria fiecărui participant, durata de atenție, capacitatea verbală și funcția executivă.

Modelele de regresie liniară multivariabilă au permis cercetătorilor să observe modificări ale funcției cognitive, pe o perioadă de doi ani, pe baza consumului de lactate.

Rezultatele nu au arătat vreun efect negativ asupra performanței cognitive după consumul regulat de lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, brânză sau lactate fermentate. Cu toate acestea, aportul mai mare de lapte, în special de lapte integral, a fost asociat cu o rată mai mare de declin cognitiv, pe o perioadă de doi ani.

Autorii au pornit de la un studiu din 2008, din Jurnalul Internațional de Psihiatrie Geriatrică, care dezvăluia că aportul mare de grăsimi saturate (un tip de grăsime alimentară) din produsele lactate poate duce în cele din urmă la o deteriorare cognitivă ușoară.

Experții în sănătate avertizează că un consum excesiv de grăsimi saturate determină acumularea de colesterol în artere, ceea ce crește riscul de boli de inimă, și are un impact negativ asupra sănătății creierului.

Potrivit USDA, o cană de lapte integral conține aproape 5 grame de grăsimi saturate, adică o cantitate semnificativă de grăsimi saturate pentru o singură băutură, în condițiile în care recomandarea Asociației Americane a Inimii este de 13 grame pe zi pentru o dietă de 2.000 de calorii.

Care este diferența dintre laptele integral și cel degresat?
Laptele integral sau gras are 3.5% grăsime și este considerat cea mai apropiată variantă a laptelui de vacă proaspăt, înainte de procesare. Laptele integral este procesat pentru îndepărtarea microorganismelor, dar conține mai multă grăsime, spre deosebire de variantele semi-degresate, cu 1.5% grasime, și degresate, cu 0,1% grăsime.

În timp ce calciul și mineralele rămân la aceleași valori în cazul celor 3 tipuri de lapte, conținutul de calorii este diferit. De exemplu, 220ml de lapte integral are 150 de calorii si 24mg colesterol, iar cel degresat doar 90 de calorii și 5 mg de colesterol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel