Sari la conținut

Descoperire halucinantă despre persoanele alergice la alimente. Riscurile bolii, scazute

Urticaria poate apărea sub formă de plăci mici sau mari
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Diagnosticul corect e crucial.

Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare despre persoanele alergice la alimente. Acele persoane au un avantaj curios în ceea ce privește boala care a ucis milioane de persoane din întreaga lume. Riscurile bolii, scazute…

De la începutul pandemiei, cercetătorii au căutat răspunsuri pentru a afla cine este cel mai expus riscului de SARS-CoV-2 și de ce. Acum, un nou studiu bazat pe populație, efectuat de National Institutes of Health (NIH), a găsit dovezi ale unui avantaj curios al celor care au alergii.

Într-o analiză a peste 4.000 de persoane, inclusiv minori, cercetătorii au remarcat câteva tendințe curioase în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, inclusiv faptul că persoanele cu alergie alimentară aveau doar jumătate din probabilitatea de a se infecta.

Descoperirile se potrivesc cu alte cercetări recente, care au descoperit că afecțiunile alergice, cum ar fi astmul, ar putea oferi o anumită protecție împotriva cazurilor severe de COVID-19.

În mod oarecum similar, noul studiu NIH a constatat că astmul bronșic nu a fost asociat cu un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2, în ciuda faptului că astmul este o afecțiune care afectează sistemul respirator.

Pe de altă parte, obezitatea și un indice de IMC ridicat au fost factori care au crescut riscul de infecție cu SARS-CoV-2, la fel ca și vârsta copiilor și adolescenților.

Alergiile alimentare par să facă oamenii mai puțin vulnerabili la SARS-CoV-2

Cercetătorii nu sunt siguri de ce alergiile alimentare par să facă oamenii mai puțin vulnerabili la SARS-CoV-2, dar există câteva explicații posibile.

Jumătate dintre participanții la studiu au susținut că au fost diagnosticați cu o alergie alimentară, astm, eczemă sau rinită alergică. Aceste auto-rapoarte au fost apoi susținute de un subset de teste de sânge, care au evidențiat anticorpi legați de boli alergice.

Cercetătorii au urmărit apoi răspândirea SARS-CoV-2 în gospodăriile participante din mai 2020 până în februarie 2021.

Persoanele cu eczemă și astm bronșic nu au arătat o vulnerabilitate suplimentară la virus, dar nici nu păreau să fie mai protejate. Cei cu alergii alimentare, între timp, aveau un risc cu 50% mai mic de infectare cu SARS-CoV-2.

Nu toate formele de astm bronșic sunt foarte alergice, iar studiile anterioare au arătat că numai cei cu astm atopic exprimă niveluri mai scăzute ale receptorului ACE2, de care se atașează SARS-CoV-2.

Acest lucru sugerează că virusul nu are atât de multe modalități de a invada celulele din plămânii celor cu alergii respiratorii.

Ceva similar s-ar putea întâmpla în rândul persoanelor cu alergii alimentare, deși autorii s-au uitat doar la infecția cu SARS-CoV-2, și nu la severitatea infecției.

În timp ce unele studii sugerează că astmul alergic protejează de cazurile severe de COVID-19, studiul actual a constatat că afecțiunea nu protejează de contracția inițială a virusului. Mai mult, atunci când un participant cu astm bronșic sau alergii alimentare a contractat noul coronavirus, nu era mai probabil să fie asimptomatic.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a detalia mecanismele din spatele noilor descoperiri, dar autorii speră că cercetările lor pot oferi noi căi pentru prevenirea COVID-19, conform Science Alert.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: