joi, noiembrie 26, 2020
Elena Oceanu

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au ajuns la concluzia că MBT, care este folosit în manufacturarea cauciucului, trebuie adăugat pe lista agenţilor carcinogeni.

Chimicalele din compoziţia unei game variate de obiecte de uz domestic şi personal precum mănuşile menajere din cauciuc, prezervativele sau suzetele pot cauza cancer, avertizează OMS.

Lunga listă de produse care conţin această substanţă include şi covoarele din cauciuc pentru locurile de joacă, tuburile din cauciuc medicale, anvelopele, benzile elastice, ochelarii sau casca de înot.

La o întâlnire din Lyon, 24 de experţi din opt ţări au concluzionat că substanţa „probabil cauzează cancer”, plasând-o alături de carnea roşie şi pe o treaptă sub ţigări, azbest şi alte cauze definite pentru cancer.

Misiunea comitetului a fost îngreunată de faptul că subiecţii au fost expuşi şi la alte chimicale, şi deci stabilirea cu exactitate dacă MBT este o substanţă care duce la cancer a fost foarte dificilă. Cercetarea, realizată de profesorul Tom Sorahan de la Universitatea din Birmingham, face legătură între substanţa MBT şi cancerul de vezică urinară, cancerul intestinal şi un alt tip de cancer al sângelui.

Parteneri