Sari la conținut

Descoperirea momentului. O substanță chimică prezentă în multe produse de curățenie, cauza bolii Parkinson

Cercetătorii au descoperit o cauză majoră a bolii Parkinson: o substanță chimică care se găsește în multe produse de curățenie. Peste 8,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de boala Parkinson – o afecțiune care afectează sistemul nervos care provoacă probleme de mișcare, cum ar fi tremor, membre rigide și probleme cognitive.

Medicii încă nu înțeleg de ce apare Parkinson. Cu toate acestea, boala a fost asociată cu niveluri scăzute de dopamină și norepinefrină din organism. În plus, persoanele cu anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta și leziunile cerebrale traumatice din trecut, sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune.

În plus, cercetătorii cred că expunerea la anumite toxine, cum ar fi pesticidele și poluarea aerului.

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Rochester adaugă dovezi suplimentare prin găsirea unei legături între boala Parkinson și o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie, numită tricloretilenă (TCE).

Studiul apare în Journal of Parkinson’s Disease.

Ce este TCE?

TCE este o substanță chimică lichidă incoloră care nu apare în natură. Se știe că are un miros asemănător cloroformului.

Această substanță chimică poate fi găsită într-o varietate de produse și industrii, inclusiv:

  • curățătorii chimice comerciale,
  • substanțe pentru degresarea metalelor,
  • șervețele de curățare,
  • produse pentru îndepărtarea petelor de pe îmbrăcăminte și covoare,
  • lubrifianți,
  • adezivi pulverizanți.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care conține TCE sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă.

În plus, TCE poate ajunge în apa, aeru și solul din zona în care este folosit sau eliminat, contaminând ceea ce respirăm, mâncăm și bem.

Simptomele expunerii la cantități mari de TCE includ:

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat și limfom non-Hodgkin.

TCE și boala Parkinson

Dr. Ray Dorsey, profesor de neurologie la Universitatea din Rochester și autor principal al acestui studiu, a declarat că el și echipa sa au decis să cerceteze o legătură între TCE și boala Parkinson în timp ce se pregăteau să scrie cartea, ”Încheierea bolii Parkinson”.

„Unul dintre colegii mei și coautorii acestei lucrări, dr. Caroline Tanner, mi-a spus despre TCE și Camp Lejeune”, a spus dr. Dorsey pentru Medical News Today. „Ea și colegul ei, dr. Sam Goldman – un alt coautor – au efectuat un studiu pe frați gemeni care arăta că cei expuși la TCE au un risc cu 500% crescut de apariție a bolii Parkinson. Cu cât am investigat mai mult prevalența TCE și rolul său în boala Parkinson, cu atât am (găsit) mai multe indicii.”

Dr. Dorsey a adăugat:

„TCE este un cancerigen cunoscut – declanșează cancer. De asemenea, este legat de avorturi spontane, defecte ale tubului neural (inclusiv bebeluși născuți fără creier), boli de inimă congenitale și multiple alte tulburări medicale. De asemenea, există de 100 de ani și toxicitatea sa este cunoscută de cel puțin 90 de surse de încredere.”

Dovezi prin studii de caz

Pentru acest studiu, Dr. Dorsey și echipa sa au efectuat o revizuire a literaturii. Ei au compilat șapte studii de caz ale persoanelor care au dezvoltat boala Parkinson după expunerea la substanța chimică fie de la locul de muncă, fie din mediu.

Studiile de caz includ jucătorul NBA Brian Grant, care a primit un diagnostic de Parkinson la vârsta de 36 de ani. Potrivit cercetătorilor, probabil că a fost expus la TCE în copilărie când tatăl său era staționat la Camp Lejeune din Carolina de Nord (unitate de pregătire militară).

S-a constatat că sistemele de alimentare cu apă ale taberei militare erau contaminate cu TCE la începutul anilor 1980.

Cercetătorii au făcut, de asemenea, profilul unui căpitan al Marinei care a servit la Camp Lejeune și a fost diagnosticat cu Parkinson la 30 de ani după.

Și echipa de cercetare l-a evidențiat și pe regretatul senator al Statelor Unite Johnny Isakson, care a servit în Garda Națională Aeriană din Georgia, care a folosit TCE pentru a degresa avioanele. Senatorul Isakson a fost diagnosticat cu boala Parkinson în 2015.

„În prezent, literatura mondială despre tricloretilenă și boala Parkinson este limitată la 26 de studii bazate pe o căutare pe PubMed”, a spus dr. Dorsey. „Având în vedere utilizarea pe scară largă și poluarea cu TCE și percloretilenă (PCE), utilizate pe scară largă în curățătoriile chimice, și creșterea prevalenței bolii Parkinson, sunt necesare mai multe cercetări. Facem apel la asta.”

„Cei șapte indivizi se adaugă la literatura existentă – cea mai mare serie de cazuri anterioară a fost de trei – și demonstrează multitudinea de moduri prin care oamenii pot fi expuși la substanță chimică prin muncă sau din mediu”, a adăugat el. „Important, majoritatea nu sunt conștienți, deoarece nu au știut niciodată despre expunere și a avut loc cu zeci de ani în urmă.”

Cum își pot reduce oamenii expunerea la TCE?

Pentru ca oamenii să își reducă expunerea la TCE, dr. Dorsey a declarat la nivel societal că SUA ar trebui să interzică TCE și PCE.

„În ianuarie 2023, EPA a constatat că TCE „prezintă un risc nerezonabil pentru sănătatea umană”, a continuat el. „Cu o lună mai devreme, s-a concluzionat același lucru despre PCE. Nu conducem mașini și nici nu zburăm cu avioane din anii 1920, când a început producția comercială de TCE, deoarece inginerii au dezvoltat alternative mai sigure. Chimiștii pot face același lucru.”

„În al doilea rând, ar trebui să anunțăm publicul, în special pe cei care locuiesc în apropierea locurilor contaminate, să le conțină și să prevenim intrarea acestor gaze în case, școli și locuri de muncă cu sisteme de remediere relativ ieftine, asemănătoare cu ceea ce este folosit pentru radon”, dr. adăugă Dorsey.

MNT a vorbit, de asemenea, cu Dr. Ariana Spentzos, Ph.D., Science and Policy Fellow la Green Science Policy Institute, care nu a fost implicat în acest studiu.

Dr. Spentzos a spus că nu este surprinzător că acest studiu a găsit o legătură între expunerea la TCE și boala Parkinson. Ea a explicat:

„TCE are o serie de efecte adverse cunoscute asupra sănătății și mai multe studii din ultimele decenii au sugerat expunerea la TCE ca un factor de risc pentru boala Parkinson chiar și din expuneri cu decenii înainte de debutul bolii. Departamentul Muncii din sUA a emis chiar îndrumări privind compensarea lucrătorilor, recunoscând o legătură între expunerea la TCE și boala Parkinson.”

Pentru persoanele care doresc să-și reducă expunerea la TCE, dr. Spentzos a spus că cea mai mare parte a expunerii la TCE are loc prin inhalare.

„Calitatea aerului din interior poate fi îmbunătățită prin creșterea ventilației sau prin utilizarea filtrelor de aer, cu cărbune activ, deși cele mai recomandate sunt sistemele mai sofisticate utilizate pentru atenuarea radonului”, a detaliat ea. „Deoarece până la 30% din apa potabilă din SUA poate fi contaminată cu TCE, cel mai simplu mod de a reduce nivelurile de TCE este să filtrați apa de băut cu filtre cu cărbune activ. Sistemele de filtrare a apei pentru întreaga casă pot ajuta la evitarea expunerii suplimentare prin scăldat, spălat vase sau alte utilizări casnice.”

„În plus, evitați utilizarea oricăror produse de consum care conțin TCE”, a adăugat dr. Spentzos. „Verificați pentru a vă asigura că decapanții de vopsea, agenți de îndepărtare a petelor, adezivi, degresanți și etanșanți, printre alte produse, nu conțin TCE în lista de ingrediente.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel