marți, august 9, 2022

Cancerul de prostată, cel mai frecvent în rândul bărbaților, poate fi deosebit de răzbunător. Deși are un prognostic relativ bun, sunt cazuri în care revine după terapie și de această dată fără a răspunde la vreun tratament.

Efectul toxic al fierului

Cu toate acestea, poate exista încă o alternativă. O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Augusta din Georgia lucrează la un tratament revoluționar care ar putea ucide acest cancer… folosind fier.

Te-ar mai interesa: Iodură de potasiu. Medicul Gabriel Diaconu, mesaj ...

Este bine cunoscut faptul că fierul joacă un rol fundamental în buna funcționare a corpului uman, permițând celulelor roșii din sângele nostru să transporte oxigenul acolo unde trebuie să meargă. În același mod, se știe că în doze mari este letal pentru celule și, în cele din urmă, pentru persoană.

Lucrarea, sponsorizată de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, se bazează pe această ultimă premisă, care urmărește să găsească o strategie de utilizare a acestor efecte letale asupra celulelor canceroase.

cancer
Sursa foto: Pixabay

Te-ar mai interesa: Lună Plină în Vărsător. Atenționare pentru o zodie...

Cocktail de droguri și manipulare epigenetică

După cum a anunțat Eurek Alert!, principala dificultate constă în faptul că celulele canceroase de prostată sunt deosebit de rezistente la efectele nocive ale excesului de fier (care se datorează în principal unui proces chimic numit peroxidare lipidică, care dăunează anumitor substanțe esențiale pentru viata celulara).

Prin urmare, acest tip de cancer este greu de tratat cu medicamente care produc ferroptoză (exces de fier) ​​în celule.

Te-ar mai interesa: Plante cu efecte magice pentru sănătate: ‘Ne...

Cu toate acestea, cercetătorii cred că au găsit o modalitate de a ocoli acest obstacol prin manipularea unei gene care reglează stresul celular, ATF3.

Ideea este că, dacă mecanismul care permite celulelor canceroase să ignore stresul celular poate fi ocolit, acestea vor deveni vulnerabile la ferroptoză.

Astfel, ei ajung la concluzia că inhibarea acestui mecanism și utilizarea simultană a unui cocktail de medicamente cu efecte diferite.

Te-ar mai interesa: Vitamina care te ajută să ții țânțarii la distanță...

Principalii arhitecți ai strategiei au reușit deja să sensibilizeze celulele canceroase la ferroptoză prin creșterea expresiei genei ATF3.

Pe baza acestor rezultate, aceștia se angajează acum în procesul de testare a acestei linii de tratament pe modele animale, în special șoareci cu cancere din această clasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private