Sari la conținut

Descoperirea uriașă făcută de cercetători. Tratamentul revoluționar care ar putea ucide un cancer agresiv

Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Cancerul de prostată, cel mai frecvent în rândul bărbaților, poate fi deosebit de răzbunător. Deși are un prognostic relativ bun, sunt cazuri în care revine după terapie și de această dată fără a răspunde la vreun tratament.

Efectul toxic al fierului

Cu toate acestea, poate exista încă o alternativă. O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Augusta din Georgia lucrează la un tratament revoluționar care ar putea ucide acest cancer… folosind fier.

Este bine cunoscut faptul că fierul joacă un rol fundamental în buna funcționare a corpului uman, permițând celulelor roșii din sângele nostru să transporte oxigenul acolo unde trebuie să meargă. În același mod, se știe că în doze mari este letal pentru celule și, în cele din urmă, pentru persoană.

Lucrarea, sponsorizată de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, se bazează pe această ultimă premisă, care urmărește să găsească o strategie de utilizare a acestor efecte letale asupra celulelor canceroase.

cancer
Sursa foto: Pixabay

Cocktail de droguri și manipulare epigenetică

După cum a anunțat Eurek Alert!, principala dificultate constă în faptul că celulele canceroase de prostată sunt deosebit de rezistente la efectele nocive ale excesului de fier (care se datorează în principal unui proces chimic numit peroxidare lipidică, care dăunează anumitor substanțe esențiale pentru viata celulara).

Prin urmare, acest tip de cancer este greu de tratat cu medicamente care produc ferroptoză (exces de fier) ​​în celule.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că au găsit o modalitate de a ocoli acest obstacol prin manipularea unei gene care reglează stresul celular, ATF3.

Ideea este că, dacă mecanismul care permite celulelor canceroase să ignore stresul celular poate fi ocolit, acestea vor deveni vulnerabile la ferroptoză.

Astfel, ei ajung la concluzia că inhibarea acestui mecanism și utilizarea simultană a unui cocktail de medicamente cu efecte diferite.

Principalii arhitecți ai strategiei au reușit deja să sensibilizeze celulele canceroase la ferroptoză prin creșterea expresiei genei ATF3.

Pe baza acestor rezultate, aceștia se angajează acum în procesul de testare a acestei linii de tratament pe modele animale, în special șoareci cu cancere din această clasă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel