Sari la conținut

Deșeurile din apă, colectate de un robot unic în lume – proiect inovativ al elevilor unui liceu din Gorj

sursa foto: gazetaoltului.ro

Apele din România sunt pline de microplastic, relevă un studiu făcut în premieră în țara noastră de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa.

De altfel, statisticile sunt alarmante la nivel mondial: omenirea produce mai multe deşeuri decât poate să recicleze. Şi în România, poluarea a devenit un subiect de interes la nivelul societăţii, fiind iniţiate de a lungul timpului o serie de proiecte de îmbunătăţire a calităţii mediului.

Robot unic în lume care colectează deșeuri de sub ape

Este şi cazul unui proiect inovativ realizat de elevii unui liceu din Gorj, care au creat un robot unic în lume pentru a colecta aceste deșeuri de sub ape.

Astfel  soluția gasită de copiii din echipa de robotică a Liceului Tehnologic Turceni pentru a curăța apele Jiului de deșeuri este un robot, creat de ei, unic în lume, care folosește o tehnologie nouă. Pentru a realiza acest robot, copiii au apelat la consultanță de specialitate din partea unui profesor de fizică. Robotul este un succes și a fost testat la Târgul Național de Știință.

Elevii din Turceni au reușit să realizeze şi un robot care menține plantele din solarii verzi în permanenţă. Potrivit tvrinfo.ro, proiectul a câștigat numeroase premii, fiind apreciat şi la nivel internațional.

România, pe ultimul loc în UE la reciclarea deşeurilor de ambalaje

Apele globale ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060, dublu faţă de nivelul din prezent, potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Deșeuri ilegale descoperite de Poliția de frontiară
sursa foto: politiadefrontiera.ro

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite la noi, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de companie. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

De altfel, țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel