miercuri, noiembrie 30, 2022

Iodul este un mineral care se găsește în mod natural în sol și în apele oceanelor. Iodul este răspândit în apele sărate și în alimentele vegetale, însă cel mai frecvent se găsește în sarea iodată. Oamenii trebuie să-și asigure cantitatea necesară de iod din dietă. Acest oligoelement esențial este indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, dezvoltarea fătului și pentru multe altele.

Persoanele care au un nivel scăzut de iod în organism trebuie să ia suplimente care conțin acest mineral. Cu toate acestea, administrarea de suplimente nu trebuie făcută fără o discuție prealabilă cu un specialist.

Ce beneficii are iodul

Iodul este un mineral esențial pentru organism. Este deosebit de important în timpul sarcinii, iar expunerea fătului la iod în timpul vieții intrauterine poate ajuta la prevenirea anumitor condiții de sănătate care pot apărea mai târziu în viață.

Te-ar mai interesa: Carmen Harra: În 2023, va apărea un nou virus, car...

Susține sănătatea glandei tiroide

Iodul joacă un rol vital în sănătatea tiroidei. Glanda tiroidă, care se află la nivelul gâtului, ajută la reglarea producției de hormoni. Hormonii tiroidieni controlează metabolismul, sănătatea inimii și multe alte aspecte legate de sănătatea organismului.

Pentru a produce hormoni tiroidieni, tiroida are nevoie de cantități mici de iod. Fără acest mineral, producția de hormoni tiroidieni poate scădea. O glandă tiroidă subactiva poate provoca o afecțiune cunoscută sub denumirea de hipotiroidism.

Iodul poate fi obținut din lactate, alimente fortificate și peștele de apă sărată. Iodul se găsește și în plantele care cresc în solurile bogate în iod. Aportul de iod poate fi asigurat și prin adăugarea de sare iodată la diversele preparate. De asemenea, acest mineral poate fi obținut și din suplimente sau produse care conțin 100% doza zilnică recomandată de iod, un complex de vitamine, minerale și nutrienți pentru o stare de bine.

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Cu toate acestea, o cantitate prea mare de iod poate afecta tiroida. De aceea, suplimentele alimentare trebuie luate doar la recomandarea specialistului.

Reduce riscul de gusă

Gușa reprezintă, de fapt, o glandă tiroidă mărită. Această anomalie poate fi cauzată atât de hipotiroidism, cât și de hipertiroidism. Uneori, gușa poate avea la baza și nodulii tiroidieni necancerosi (chisturi).

De asemenea, gușa poate avea drept cauză deficitul de iod, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a acestei probleme la nivel mondial. Gușa provocată de deficitul de iod poate fi inversată prin consumul de alimente sau prin administrarea de suplimente bogate în iod.

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Iodul poate ține sub control hipertiroidismul

Pentru tratarea hipertiroidismului medicul poate recomanda un tip special de iod numit iod radioactiv. Acest medicament se administrează pe cale orală și are rolul de a elimina excesul de celule tiroidiene.

Cu toate acestea, iodul radioactiv trebuie administrat cu mare precauție pentru că în cantități mari poate distruge mai multe celule tiroidiene. Acest lucru poate reduce nivelul de hormoni, provocând hipotiroidism. Din acest motiv, iodul radioactiv se recomandă de obicei numai în cazul în care medicamentele antitiroidiene nu au dat rezultate.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Susține neurodezvoltarea fătului în timpul sarcinii

Fătul are nevoie de mai mult iod în timpul vieții extrauterine. Acest mineral esențial susține dezvoltarea creierului bebelușului. Doza zilnică recomandată de iod în timpul sarcinii este de 220 micrograme (mcg). În comparație, cantitatea recomandată la persoanele adulte care nu sunt gravide este de 150 mcg pe zi.

Îmbunătățește funcția cognitivă

De asemenea, iodul poate contribui la o funcționare sănătoasă a creierului chiar și după naștere, în primii ani de copilărie. Unul dintre beneficii este că poate reduce riscul de producere a unei dizabilități intelectuale.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Iodul asigură o mai bună greutate la naștere

Ca și în cazul dezvoltării creierului, iodul administrat în timpul sarcinii este asociat cu o greutate sănătoasă la naștere.

Iodul este un bun dezinfectant al apei

Iodul poate fi util pentru persoanele care nu au acces la apă potabilă în timpul călătoriilor sau după producerea unui dezastru natural.

Tratează infecțiile

Datorită faptului că anihilează bacteriile, iodul poate fi utilizat local sub formă lichidă pentru a trata și preveni infectarea tăieturilor și zgârieturilor ușoare.

De cât iod avem nevoie?

Pentru a reduce riscul de apariție a deficitului de iod, specialiștii recomandă următoarele doze zilnice în funcție de vârstă:

  • 0 – 6 luni – 110 mcg
  • 7-12 luni – 130 mcg
  • 1–8 ani – 90 mcg
  • 9-13 ani – 120 mcg
  • adulți și adolescenți peste 14 ani – 150 mcg
  • femeile gravide – 220 mcg
  • femeile care alăptează – 290 mcg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private