Sari la conținut

Detoxifierea după sărbători. Rețete de la trei experţi în alimentaţie. Ce să mâncați la cele trei mese principale

Senzaţia de oboseală, nervozitatea, greaţa, problemele de digestie, acneea, pofta de dulciuri şi alimente grase sau dificultatea de a pierde în greutate sunt semne că organismul are nevoie de detoxifiere. Cum perioada care nu de mult s-a încheiat, a abundat în excese alimentare şi nu numai, o perioadă de eliminare a toxinelor este binevenită.

Practicată de secole peste tot în lume, detoxifierea se referă la curăţarea şi hrănirea organismului din interior către exterior. Organismul elimină impurităţile cu ajutorul ficatului, rinichilor, prin intestine, plămâni şi piele. Când acest sistem este compromis, impurităţile nu mai sunt filtrate corect şi fiecare celulă din organism este afectată.

Beneficiile detoxifierii

Pierderea unor kilograme inestetice, ameliorarea celulitei, eliminarea senzaţiei de balonare şi îmbunătăţirea aspectului pielii sunt doar câteva beneficii pe care le aduce acest program de detoxifiere. Susţinătorii detoxifierii spun că organismul nostru este expus unei absorbţii continue de toxine care provin din: poluare, fum de ţigară, pesticide, aditivi alimentari, alcool, cofeina sau alimentatie necorespunzătoare. Pe masura ce aceste toxine se depun în rezerve, apar o serie de probleme de sănătate cum ar fi: supraponderalitate, celulită, migrene, oboseală, balonare, imunitate scăzută, apetit sexual scăzut, infertilitate, chisturi ovariene, alergii, depresie, constipaţie, durere şi stare generală de disconfort.

Procesul de detoxifiere ajută la eliminarea acestor substanţe nocive din organism, iar rezultatul constă în îmbunătăţirea tonusului general, în pierderea kilogramelor nedorite şi în recuperarea mai rapida din eventualele afecţiuni existente.  Detoxifierea în sine presupune mai multe aspecte care variază de la urmarea unei diete de reechilibrare organică până la efectuarea unor şedinţe de saună, de masaj terapeutic sau de irigare a colonului.

În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta de detoxifiere mai are o serie de beneficii: normalizează presiunea sâgelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalite sexuală, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută.

Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creşterea cantitatii de vitamine şi minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice, ajută digestia şi reduc greutatea corporală la normalitate.

Programe de detoxifiere propuse de nutriţionişti

„Există trei programe de detoxifiere în funcţie de nevoile fiecăruia: prima se bazează pe creşterea consumului de fibre, a doua pe consumul de ceaiuri cu proprietăţi laxative şi diuretice şi ultima pe practicarea exerciţiilor fizice, a saunei şi masajului”, explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. În plus, eliminaţi ţigările, alcoolul, cafeaua, grăsimile saturate şi dulciurile, reduceţi utilizarea produselor chimice pentru curăţenie şi îngrijire personală şi înlocuiţi-le cu alternative naturale.

Multe diete sunt făcute pe o schemă de 3-7 zile pentru că organismul are nevoie de timp pentru a elimina toxinele. Există însă şi excepţii: o practică veche folosită în multe culturi se bazează pe consumul exclusiv de apă, o zi pe săptămână.

,,Sediul detoxifierilor este ficatul, uzina corpului omenesc, deci în bună măsură sănătatea lui condiţionează eficienţa detoxifierilor curente. Putem să îi stimulăm funcţionarea cu diferite tonice hepatice, gen Essentiale, ceaiuri hepatice, etc, ca şi cu o alimentaţie corespunzătoare, lipsită de alcool, săracă în lipide şi bogată în carbohidraţi şi proteine”, explică Corina Zugravu, nutriţionist.

Există o serie de alimente permise si altele interzise in dieta de detoxifiere.  Interzise sunt alimente cum ar fi: produsele lactate, carnea, pestele, ouale, cofeina, sarea, zaharul si alimentele procesate.

Iată câteva variante de alimente pentru cele 3 mese principale propuse de nutriţionistul Lygia Alexandrescu în timpul programului de detoxifiere:

Mic dejun: germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete.

Pranz: supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz, salată de crudităţi cu seminţe de dovleac, orez fiert cu salată de crudităţi, tzatziki cu crudităţi, avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume înăbuşite.

Cina: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămîie şi usturoi, porumb fiert, suc proaspăt de legume, salată de ţelină cu miez de nucă.

Este important aşadar să consumăm o mare diversitate de legume şi fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătăţii. Asta pentru că ele conţin diverse substanţe fitochimice care se combină şi se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.

Fibrele, secretul succesului

Dintre programele de detoxifiere, nutriţioniştii sunt de acord că un consum ridicat de fibre este cel mai eficient.

„Cea mai eficientă metodă de detoxifiere este creşterea aportului de fibre din alimentaţie. Fibrele reglează tranzitul intestinal, interacţionează cu asimilarea grăsimilor şi a zahărului la nivel intestinal reducând nivelul colesterolului şi al glicemiei”, adaugă profesorul Mencinicopschi.

,,Un aport crescut de fibre accelerează tranzitul şi ne scapă de ceva din colesterolul acumulat în perioada sărbătorilor şi ne aduce minerale, vitamine şi antioxidanti. La tot acest fundal, să adăugăm şi o bună hidratare, adusă de apă şi ceaiuri. Ceaiul cel mai recomandat este ceaiul verde, care „bifează” multe din punctele cerute de organism acum, după sărbători. Pe lângă rehidratare, el ne face plinul cu polifenoli şi are o acţiune de stimulare a deperditiei ponderale”, completează medicul Corina Zugravu.

De la orez brun şi sfeclă la ceai verde

Iată câteva reguli simple pentru un program de detoxifiere eficient:

1. Consumaţi multe fibre, inclusiv orez brun, fructe şi legume proaspete. Sfecla, ridichile, anghinarea, varza, broccoli, spirulina sunt excelente pentru detoxifiere.

2. Hidrataţi-vă cu minimum 2 litri de apă zilnic şi ceaiuri verzi, din păpădie şi brusture.

3. Vitamina C ajută organismul să producă glutation, un compus care ajută ficatul să elimine toxinele. O puteţi lua din citrice, dar şi din pastile, la sfatul medicului.

4. Practicaţi hidroterapia: faceţi un duş cu apă foarte fierbinte timp de câteva minute, apoi cu apă rece timp de 30 de secunde. După după ce aţi repetat acest lucru de 3 ori, staţi în pat o jumătate de oră.

5. Mergeţi la saună o dată pe săptămână: impurităţile sunt eliminate mult mai bine prin transpiraţie. 6 Încercaţi să urmaţi un program de o oră de exerciţii fizice, în fiecare zi.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel