Sari la conținut

Cele mai bune alimente pentru detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului! Ficatul este organul a cărui principală funcție este eliminarea toxinelor din organism, ajutând astfel celelalte organe să funcţioneze corect. Alimentele procesate, alcoolul sau poluarea sunt factori care duc la suprasolicitarea  ficatului.

De aceea, spun specialiștii, este extrem de important să ne stimulăm ficatul să elimine substanțele rezultate în urma metabolismului produselor ingerate, acest lucru putând fi realizat printr-o dietă sănătoasă și eliminarea anumitor alimente.

Totodată, consumul de apă este unul dintre cele mai bune remedii pentru protejarea ficatului și a rinichilor. Este recomandat să consumăm cel puţin între şase şi opt pahare de apă pe zi.

Printre produsele care ne pot ajuta la detoxifierea hepatică se numără mărul, grapefruitul, morcovul, sfecla, ceaiul verde, uleiul vegetal presat la rece, lămâia și varza.

Iată ce alimente sunt considerate aliați în detoxifierea ficatului:

  • Merele prin conținutul de pectine ajută la eliminarea toxinelor ce se acumulează în tractul digestiv.
  • Grapefruitul, de exemplu, contribuie la detoxifierea ficatului datorită vitaminei C și a antioxidanților.
  • Avocado conține foarte multe substanțe hrănitoare și ajută organismul să producă o substanță numită glutatoina, esențială pentru eliminarea toxinelor.
  • Morcovul și sfecla, de asemenea, sunt un depozit real de flavonoide vegetale și beta-caroten, elemente care pot stimula îmbunătățirea funcției hepatice.
  • Lămâia poate contribui la sănătatea ficatului dacă în fiecare dimineață bem un pahar de suc proaspăt, funcțiile hepatice devenind astfel mult mai active încă de la prima oră.
  • Usturoiul conține mari cantități de alicină și selenium, importante pentru procesul de epurare a ficatului.
  • Legumele verzi. Majoritatea legumelor verzi sunt utile în detoxifierea ficatului datorită conținutului de clorofilă al acestora. Astfel, poți consuma legumele verzi crude în salate și sucuri sau să le folosești atunci când gătești supe.
  • Varza consumată des va stimula funcțiile normale ale ficatului și contribuie la eliminarea substanțelor nocive pentru organism.
  • Ceaiul din rădăcină de păpădie are efecte pozitive în procesul de detoxifiere a ficatului.
  • Ceaiul verde este, la rândul său, extrem de util pentru sănătatea ficatului, deoarece conține catechine – un antioxidant puternic.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel