Sari la conținut

Deviația de sept. Cât este de gravă și când devine o problemă care necesită operație

Deviația de sept este o afecțiune care poate conduce, în timp, la apariția unei respirații dificile, dar și deficitare.

Cei mai mulți oameni se nasc cu această problemă medicală, însă sunt și oameni care o dezvoltă pe parcursul vieții, în urma unor traumatisme sau a unor leziuni la nivelul nasului. Ai fost diagnostic cu deviație de sept? Nu trebuie să te sperii, datele statistice arată că jumătate din populație are această problemă medicală, însă nu toți ajung la operație.

Într-o deviație de sept, osul și cartilajul care împart cavitatea nazală la jumătate sunt deplasate fie la stânga, fie la dreaptă îngreunând respirația. Practic cu cât fluxul respirator este mai redus, cu atât mai problematică va deveni respirația.

Principalele simptome sunt:

  • infecții nazale destul de dese,
  • alergii repetate,
  • dureri de cap,
  • dureri faciale, uneori de maxilar,
  • apar sângerările nazale,
  • noaptea persoana în cauză sforăie,
  • respirația este dificilă, zgomotoasă,

În ce constă tratamentul:

Sunt cazuri mai ușoare în care medicul decide să aplice tratament medicamentos. Practic, tratamentul are ca și scop diminuarea simptomele. De regulă, medicul specialist ORL-ist îți va recomanda decongestive, antihistaminice sau chiar spray-uri. Numai atunci când calitatea vieții pacientului este afectată de deviația de sept, iar simptomatologia este accentuată, iar medicamentele nu au avut efectul dorit, medicul va recomanda intervenția chirurgicală care poartă numele, în termeni medicali, de septoplastie. Nu trebuie să te sperii fiindcă operația nu este gravă, uneori chiar în aceeași zi poți pleca acasă. Însă cum orice operație prezintă și riscuri, rar, foarte rar este posibil ca pacientul să facă anumite infecții care să necesite tratament adecvat.

Care sunt complicațiile posibile:

Uneori, deviația de sept poate să ducă la apariția unor complicații deloc de neglijat. Acestea sunt: apneea în somn, astmul bronșic, otite medii dese, rinofaringite, laringite. În plus, persoana în cauză va avea probleme legate de calitatea somnului, mai mult, poate dezvolta și anumite tulburări de somn.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel