Sari la conținut

Dezamăgire cruntă pentru pensionari. Anunț de la Minister pentru seniorii cu pensie sub 4.000 de lei

Sursă foto: Fantik

Ministrul Muncii, Florin Manole, a răspuns în direct unei pensionare care acuză Guvernul că nu i-a indexat pensia cu 12,1%, conform legii. Aceasta reclamă și reținerea a 10% CASS, în contextul creșterii prețurilor la medicamente și utilități.

Florin Manole a participat duminică seară la o emisiune televizată, unde a răspuns în direct întrebărilor cetățenilor. Una dintre cele mai puternice intervenții a venit din partea unei pensionare, care i-a transmis ministrului o scrisoare plină de nemulțumiri, exprimându-și frustrarea cu privire la tratamentul rezervat vârstnicilor din România.

Pensionară revoltată: „Ne luați 10% CASS și nu ni s-a indexat pensia”

Femeia a ridicat mai multe probleme esențiale: pensiile speciale, costurile ridicate ale traiului zilnic și reținerea contribuției la sănătate. Întrebările ei au fost citite în direct, iar ministrul a oferit răspunsuri punctuale, dar care au stârnit reacții în spațiul public.

„Sunt pensionară și am două întrebări pentru domnul ministru. Prima, de ce nu au redus guvernanții cheltuielile, salariile și cheltuielile aferente funcției. Pensiile speciale, de ce nu sunt desființate?

Și doi la pensionarii de rând nu s-a dat indexarea prevăzută în lege, 12,1% cu rata inflației, și acum ne iau 10% pentru CASS. Știe domnul ministru că s-au scumpit medicamentele, s-a scumpit curentul, și că toate investigațiile pe care le facem, le plătim?”, a întrebat doamna Luciana.

Răspunsul ministrului Muncii: „Este o problemă pentru bugetul fiecărei familii”

Florin Manole a recunoscut că reținerea CASS este o povară reală pentru mulți pensionari și a explicat că pragul actual de 3.000 de lei afectează aproximativ 800.000 de persoane.

„Ce să poți să spui altceva decât că înțeleg mesajul ăsta? Sunt multe teme acolo. Le luăm pe rând. Da, CASS de 10% dacă doamna este cu o pensie de mai mare, de mai mult de 3.000 lei, e o problemă pentru bugetul fiecărei familii. Asta apropo și de discuția noastră anterioară.

De ce să spui că pragul de 4.000 era mai just? Pentru că dacă avem acest prag la 3.000 lei, aproape 3 milioane de pensionari nu plătesc niciun leu la CASS.

Dar dacă am fi reușit să ținem pragul de aplicare a CASS-ului la 4.000 lei, mai erau 790.000 de oameni, aproape 800.000 de oameni care nu ar fi plătit această taxă și pentru care povara asta fiscală n-ar mai fi existat”, a răspuns ministrul.

Pensiile speciale rămân o problemă nerezolvată

Întrebat despre pensiile speciale, un subiect extrem de sensibil, Manole a precizat că se lucrează împreună cu Ministerul Justiției pentru o reformă reală, chiar dacă este dificilă politic.

„Doi, pensiile speciale aproape că nu mai știi ce să spui ca politician despre subiectul ăsta, după atâtea eșecuri”, a continuat Florin Manole.

Ministrul a explicat că în acest moment se lucrează și că există consultări cu Ministerul Justiției și că „o să avem, evident și opinii de la toate entitățile importante pe subiect”, a răspuns Manole.

Reforma sistemului de pensii: Vârsta de pensionare ar putea crește

Florin Manole a mai declarat că România va fi nevoită să crească vârsta de pensionare într-un termen mai scurt decât cel preconizat inițial (20 de ani), pentru a menține sustenabilitatea sistemului.

„Există magistrați în țara asta care muncesc foarte mult, care au o încărcare extrem de mare și un volum de muncă foarte serios. Dar în același timp, nu cred că suntem o țară care să își permită să plătească o parte necontributivă de două ori sau de trei ori mai mare decât partea contributivă.

Atâtea vreme cât magistrații, ca și medicii, au salarii decente de ceva vreme, partea contributivă ar putea să crească în mod natural și să fie mai consistentă decât era înainte”, a mai spus demnitarul.

Reforma pensiilor rămâne una dintre cele mai fierbinți teme ale momentului. Răspunsurile oferite de ministrul Florin Manole au adus clarificări, dar și reacții dure din partea celor afectați direct. Problemele pensionarilor, în special legate de neindexarea pensiilor și contribuția CASS, rămân o sursă de tensiune socială și politică.

Sursa: Capital

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel