Sari la conținut

Diabet: acestea sunt câteva simptome tăcute ale bolii

Diabetul se poate moșteni din generație în generație?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.

Din cuprinsul articolului

Diabetul este cunoscut ca o boală tăcută, deoarece nu prezintă întotdeauna simptome, în funcție de tipul pe care persoana l-a dezvoltat și de stadiul patologiei.

Este cunoscut drept„o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu folosește eficient insulina pe care o produce”. În timp, diabetul necontrolat dăunează grav multor organe și sisteme din organism, în special nervii și vasele de sânge.

Datele prezentate de Health arată că diabetul afectează 1 din 4 persoane cu vârsta peste 65 de ani în Statele Unite și aproape 90% 95% din cazurile la adulți sunt diabet de tip 2.

În această formă de diabet (tip 2), organismul nu poate produce sau utiliza bine insulina prezentă. NIDDK explică că persoanele care au aceasta formă ar putea avea nevoie de pastile sau insulină pentru a controla boala.

Insulina este un hormon care permite zahărului din sânge să pătrundă în celulele organismului pentru utilizare ca energie și este produsă de pancreas, spune sursa.

Pancreasul produce mai multă insulină pentru a încerca să facă celulele să răspundă; cu toate acestea, acest organ nu poate ține pasul, așa că nivelul zahărului din sânge crește. Acest proces creează condițiile pentru prediabet și diabet de tip 2.

Diabetul este cunoscut ca o boală tăcută, deoarece nu prezintă întotdeauna simptome, aceasta depinde de tipul de diabet pe care persoana l-a dezvoltat și de stadiul patologiei.

În ciuda celor de mai sus, știința a descoperit o serie de simptome care pot indica faptul că un pacient suferă de această boală.

Simptome „tăcute” ale diabetului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acestea sunt câteva simptome „tăcute” pe care diabetul le poate prezenta:

  • Creșterea setei și a nevoii de a urina.
  • Creșterea apetitului.
  • Oboseală.
  • Vedere încețoșată.
  • Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare.
  • glucoză, diabet, glucometru

Diabetul trebuie luat în serios, dacă nu este tratat la timp, poate declanșa diverse complicații de sănătate.

  • Pierdere în greutate fără un motiv aparent.
  • Ulcere care nu se vindecă

Simptomele diabetului de tip 1 pot apărea rapid, în câteva săptămâni. Între timp, simptomele diabetului de tip 2 progresează de obicei lent, pe parcursul mai multor ani, și pot fi atât de ușoare încât uneori trec neobservate.

De fapt, multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 nu au simptome, în timp ce există persoane care sunt diagnosticate cu diabet odată ce încep să dezvolte simptome precum vedere încețoșată sau probleme cardiace.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: