luni, martie 27, 2023

Diabetul poate fi o piedică pentru o sarcină și o lăuzie normale? Sarcina cu diabet zaharat tip 1 nu este ușoară, însă nici imposibilă, asigură specialiștii. Dr. Cătălina Niculescu: Insulina nu trece în laptele matern! Nu copilul face hipoglicemie în timpul alăptatului, ci mama.

Despre modul în care influențează sarcina complicațiile diabetului zaharat tip 1, a explicat Cătălina Niculescu, medic specialist diabetolog, în cadrul conferinței ”Noi și diabetul”, organizată de Asociația Sprijin pentru Diabet.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

Astfel, medicul a punctat faptul că anumite complicații, mici sau moderate, ale gravidei cu diabet zaharat tip 1 pot să fie redresate după naștere.

“De exemplu, dacă are probleme renale – nefropatie diabetică ușoară sau moderată – acestea se poate agrava. Și infecțiile urinare trebuie tratate, precum și hipertensiunea arterială. Atenție! Se va evita tratamentul diuretic deoarece acesta poate afecta greutatea copilului. De asemenea, în preeclampsie se va trata hipertensiunea arterială numai cu medicamente acceptate în sarcină și recomandate de medicul specialist”, a specificat medicul Cătălina Niculescu.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

Medicul a mai spus și că dacă o femeie are boală renală cronică severă cu sindrom nefrotic manifest sarcina este o contraindicație, fiindcă se poate agrava boala renală. Același lucru fiind valabil și dacă pacienta are boală oculară diabetică severă.

„Însă dacă există o retinopatie diabetică incipientă, chiar dacă se poate agrava pe timpul sarcinii, trebuie să reținem că această boală este reversibilă după naștere. Mai mult, se poate chiar interveni cu laser în timpul sarcinii. Inclusiv probleme neurologice pot să apară, de exemplu sindromul de tunel carpian, însă și acesta se poate rezolva după naștere. Important este să reținem că orice boală care apare în timpul sarcinii este bine să fie tratată cât mai repede”, a subliniat specialistul diabetolog.

Te-ar mai interesa: Băutura minune! Ce efect incredibil are ceaiul din...

Lactația oferă beneficii metabolice mamei și copilului

În primul rând este indicată alăptarea copilului. Iar faptul că insulina trece în laptele matern și poate afecta copilul este un mit, spun specialiștii.

“Mama să alăpteze copilul, fiindcă lactația oferă beneficii metabolice pe termen lung pentru mama și copil. Sigur că există risc de hipoglicemie pentru mamă în timpul lactației, dar aceasta poate să fie controlată prin administrarea de carbohidrați rapizi sau lenți, atât înainte de alăptat dar și în cursul alăptatului. Insulina nu trece în laptele matern. Nu copilul face hipoglicemie în timpul alăptatului, ci mama”, a completat specialistul diabetolog.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

De asemenea, trebuie reținut faptul că imediat după naștere sensibilitatea la insulină crește mult și revine la nivelul dinainte de sarcină în 1-2 săptămâni. De aceea este atât de recomandată mișcarea, sportul cât și menținerea unui stil de viață sănătos.

Necesarul de insulină se modifică pe măsură ce sarcina evoluează

“Încă din perioada de preconcepție pacienta cu diabet zaharat trebuie să țină un jurnal al glicemiilor și al dozelor de insulină. Necesarul de insulină se modifică pe măsură ce sarcina evoluează. Practic, necesarul de insulină scade în primul trimestru de sarcină prin creșterea fiziologică a sensibilității organismului la acțiunea insulinei și crește treptat începând cu trimestrul al doilea de sarcină (săptămâna 13-27 ) sub acțiunea hormonilor eliberați de placentă care au rol în dezvoltarea fătului”, a spus Mihaela Vlaiculescu, medic specialist diabetolog și președinta Asociației Sprijin pentru Diabet.

Te-ar mai interesa: Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. B...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private