Sari la conținut

Diabet: ce se întâmplă dacă ai această boală si mănânci cartofi?

cartoful, bogat în potasiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cartoful este un aliment bogat in carbohidrati care ofera numeroase beneficii organismului, in plus, are si alti nutrienti precum vitamina C, B, B3, B6, acid folic, magneziu, mangan, potasiu, fier. În compoziția sa, 20 la sută este amidon și puțin peste 70 la sută este apă.

Cartoful are antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi, de asemenea, ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Acest tubercul este ideal atunci pentru scăderea colesterolul din organism.

„Conține emolienți care catifelează pielea, ajută la creșterea energiei, iar învelișul său are proprietăți medicinale care îi permit să vindece rănile și să prevină diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și cancerul”, explică portalul Directo al paladar.

Un studiu realizat de experții de la Departamentul de Chimie Alimentară și Nutriție Aplicată de la Universitatea Lund, Suedia, a analizat efectele cartofilor reci și, de asemenea, atunci când li se adaugă oțet.

Participanții la acest studiu au mâncat cartofi fierți și i-au consumat imediat; un alt grup a mâncat cartofi fierți și conservați la frigider (la 8ºC, timp de 24 de ore), iar al treilea grup de participanți a mâncat cartofi fierți și conservați la frigider (la 8ºC, timp de 24 de ore), după ce au adăugat 8 grame de ulei de măsline și 28 de grame de oțet alb.

După prelevarea unei probe de sânge pentru a stabili nivelurile de glucoză și insulină, rezultatele au arătat acei cartofi fierți și refrigerați au mult amidon, care reprezintă o barieră în calea digestiei. Deoarece nu poate fi digerată, rezultatul este că glucoza nu este absorbită sau crescută. Pe de altă parte, oțetul pare să întărească aceste proprietăți.

Ce se întâmplă dacă ai această boală si mănânci cartofi?

În ceea ce privește diabetul de tip 2, există credința că oamenii nu ar trebui să mănânce cartofi pentru că îngreunează controlul nivelului de zahăr din sânge, dar un studiu realizat de oamenii de știință australieni neagă această afirmație și dezvăluie că nu au acel impact negativ.

În studiul publicat în Clinical Nutrition, cercetătorii de la Universitatea Catolică din Australia au descoperit că cartofii se numără printre alimentele care au un indice glicemic ridicat. Consumul acestor alimente pe timp de noapte, „când nivelul glicemiei tinde să crească, poate fi deosebit de riscant”.

Cercetătorii au efectuat studiul pe 24 de adulți cu diabet zaharat de tip 2 care au mâncat cartofi albi fără coajă sau orez basmati la cină. După monitorizarea continuă a nivelurilor lor din sânge, rezultatele au arătat că indicele glicemic este o măsură inexactă a răspunsului glicemic.

Un alt rezultat pe care oamenii de știință l-au descoperit este că pacienții care au mâncat cartofi cu masa lor au avut de fapt un răspuns glicemic peste noapte mai bun decât cei care au mâncat orez.

Diabetul este o boală care afectează multe persoane, în special diabetul de tip 2, care este strâns legat de obezitate.

Dieta joacă un rol foarte important și astăzi, acest lucru îi face pe mulți să se întrebe despre beneficiile și daunele consumului de cartofi atunci când suferă de diabet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel