Sari la conținut

Diabet: Cinci gusturi neobișnuite din gură ar putea indica prezenta ucigașului tăcut

gust metalic
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
Gustul metalic trădează boli periculoase

Alimentele puternice vă pot lăsa cu un gust neplăcut în gură, mai ales dacă sunteți un fan al cepei de primăvară și al brânzei albastre – dar un expert a avertizat că gura dumneavoastră ar putea semnala probleme de sănătate subiacente.

În cele mai multe cazuri, un gust neplăcut poate fi rezolvat cu ușurință prin menținerea unei bune igiene orale și prin periajul și folosirea aței dentare zilnic pentru a scăpa de placa bacteriană și de bacterii. O igienă dentară precară poate provoca gingivită, care este o formă comună de boală a gingiilor care provoacă iritarea, înroșirea și umflarea gingiilor, explică Clinica Mayo.

Farmacistul Abbas Kanani, de la Chemistclick.co.uk, a avertizat că o schimbare „bruscă” și „semnificativă” a gustului dumneavoastră, care durează mai mult de câteva zile, ar putea fi un semn de avertizare a ceva mai grav. De la metalic la amar, iată care sunt cele cinci gusturi din gură la care ar trebui să fii atent – și care ar putea însemna că trebuie să mergi la un medic de familie.

Gust metalic

Există o serie de motive pentru care puteți avea un gust metalic persistent în gură, inclusiv medicamente și obiceiuri proaste de spălare a dinților. Dar senzația neplăcută ar putea fi un semn revelator al unei boli sau infecții gingivale sau al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boli hepatice, renale sau diabet.

Simptomul este adesea însoțit de o gură uscată, de scăderea simțului gustului sau al mirosului sau de modificări ale apetitului. Persoanele care au indigestie, reflux de acid sau arsuri la stomac pot suferi, de asemenea, de un gust metalic.

Gust acru

Refluxul acid apare atunci când acidul și alte conținuturi din stomac sunt regurgitate în gât și în gură, creând un gust neplăcut, acru, explică NHS Inform. Gustul neobișnuit poate fi, de asemenea, legat de mai multe condiții de sănătate diferite, inclusiv deficiențe nutriționale și gură uscată.

Verywell Health adaugă că un gust acru poate fi cauzat de infecții, cum ar fi Covid-19, tulburări nervoase și anxietate, precum și de unele medicamente. Împreună cu gustul acru pot apărea arsuri la stomac, dureri în piept și dificultăți la înghițire.

Gustul dulce

Kanani a avertizat că un gust dulce persistent în gură ar putea fi un semn al incapacității organismului de a-și regla nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea fi un semn de diabet.

Cleveland Clinic explică: „Există un hormon numit glucagon care este produs de pancreasul dumneavoastră și care lucrează cu hormonul insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sângele corpului dumneavoastră. În timp ce insulina previne nivelul ridicat al zahărului din sânge, rolul glucagonului este de a împiedica nivelul de zahăr din sânge să scadă prea mult.”

Nivelurile ridicate de glucoză pot provoca un gust dulce în gură, deoarece organismul se străduiește să regleze glicemia. Gustul poate fi asociat, de asemenea, cu urinări frecvente, vedere încețoșată și sete crescută.

Gust sărat

Un gust sărat în gură ar putea fi un semn revelator al deshidratării sau al uscăciunii gurii, deoarece corpul dumneavoastră poate încerca să conserve apa prin producerea unei cantități mai mici de salivă.

Clinica Cleveland subliniază că saliva conține în mod natural o cantitate mică de sare, iar atunci când nu ești bine hidratat, sarea din salivă devine mai concentrată.

Poate să apară o gură uscată, sete, oboseală și slăbiciune musculară cu un gust sărat. Potrivit Healthline, un gust sărat ar putea fi, de asemenea, un semn de sângerare orală. Aceasta poate fi cauzată de consumul de alimente ascuțite sau de periajul prea agresiv al gingiilor.

Gust amar

Persoanele care se confruntă cu un gust amar ar putea avea probleme la ficat sau la vezica biliară sau GERD (boala de reflux gastroesofagian). De asemenea, acesta poate fi experimentat alături de greață, vărsături, dureri abdominale și oboseală. Un gust amar este, de asemenea, legat de schimbările hormonale, de o sănătate orală precară, de utilizarea medicamentelor și de stres.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel