Sari la conținut

Diabet zaharat: atenție la glicemia crescută! Boala îți poate pune viața în pericol!

castraveți
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legumele verzi ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge

Având în vedere că te poți trezi cu diabte fără să îți dai seama, boala se încadrează în bolile silențioase, considerate a fi mult mai grave decât restul.

Diabet zaharat: atenție la glicemia crescută! Boala îți poate pune viața în pericol!

Diabetul necontrolat reprezintă un risc major pentru sănătate. Motiv pentru care un diagnostic precoce este cheia pentru o sănătate mai bună. Când boala este ignorată, indiferent dacă știi că ai diabet sau nu, s-ar putea dezvolta „piciorul diabetic”, potrivit Express. Este o complicație a diabetului care poate să apară la orice pacient ca rezultat direct al diabetului zaharat. Această denumire include: ulcerație, infecție și osteoartropatie, cunoscută sub numele de piciorul Charcot.

Această complicație a diabetului de tip 2, după cum a menționat Diabetes UK, apare atunci când vasele de sânge care alimentează nervii sunt deteriorate.

Când nervii nu reușesc să obțină nutrienții esențiali de care au nevoie, ei devin deteriorați sau dispar.

Acestea pot conduce la leziuni ale pielii care, netratate, se pot infecta și pot duce la probleme serioase mergând în cazurile extreme până la amputații ale degetelor sau picioarelor.

De aceea, prevenția și îngrijirea corespunzătoare a picioarelor sunt esențiale pentru identificarea timpurie a problemelor și diminuarea consecințelor.

„În cazurile grave , este posibil să aveți nevoie de o amputație”, avertizează Diabetes UK.

Cum recunoști piciorul diabetic

Piciorul diabetic se referă la totalitatea modificărilor produse de diabetul zaharat la nivelul piciorului. În fazele cele mai avansate se poate ajunge la cangrenă diabetică, cel mai frecvent localizată la nivelul unuia sau mai multor degete şi care se poate extinde la întregul picior.

Regulile de igienă şi îngrijire

Trebuie respectate cu stricteţe regulile de igienă. Diagnosticarea în faza incipientă a eventualelor leziuni şi instituirea unui tratament adecvat încă de la primele semne ale apariţiei ulcerului pot evita amputarea, totală sau parţială, a membrului afectat.

Ulcerația piciorului diabetic

Ulcerul piciorului diabetic este una dintre complicațiile majore ale diabetului, apare la 10-15% dintre pacienții cu diabet și precede 80% dintre amputațiile distale ale piciorului.

Vindecarea plăgilor este un fenomen natural al țesuturilor distruse. Pacienții diabetici însă, au tulburări de metabolism, care împiedică anumite etape în acest proces de vindecare, prin persistența unei faze inflamatorii la nivelul plăgilor, culminând cu întârzierea vindecării.

Ulcerația, cea mai frecventă componentă a piciorului diabetic

Ulcerația este o rană dureroasă, care nu se vindecă: pielea nu mai acoperă zona respectivă și sunt expuse țesuturile din profunzime. Ulcerațiile apar în mod frecvent ca rezultat al unor mici tăieturi, flictene sau arsuri.

Pacienții diabetici sunt de asemenea predispuși la neuropatii, care apar ca un rezultat al nivelurilor mari ale glicemiei pe o perioadă lungă de timp, informează bioclinica.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel