luni, iunie 27, 2022

Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, a vorbit pentru DcNews despre diferența dintre persoanele cu diabet zahar care țin regimul alimentar corect și cei care nu îl țin.

„Mi s-a confirmat în practica medicală că este o mare diferență între persoanele cu diabet zaharat care țin regimul alimentar corect și persoanele care nu-l țin, indiferent dacă controlul metabolic este același. Prima categorie care ține foarte bine regimul alimentar are un risc mult mai redus de apariție a complicațiilor.

Te-ar mai interesa: David Popovici s-a întors acasă: Nu sunt obișnuit ...

Când ții foarte bine regimul, evoluția sau, de fapt, progresia diabetului zaharat este mult mai încetinită. Fiind încetinită, este clar că și metodele terapeutice aplicate sunt mai simpliste”, a explicat medicul Simona Carniciu la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată la DCNews și DCMedical de Irinel Popescu.

„Persoana cu un regim bine pus la punct nu face la fel de repede complicații”, a subliniat medicul, adăugând: „În diabetul zaharat, tot secretul stă în cât de repede apar complicațiile și cât de gravă poate să fie evoluția lor. De fapt, complicațiile omoară un om care are diabet zaharat, nicidecum diabetul în sine, decât în cazuri excepționale, foarte rare în ziua de azi!”

Te-ar mai interesa: De ce se tratează românii în străinătate. Profesor...


Dovada că alimentaţia, lipsa mişcării și stresul ne îmbolnăvesc

Dr. Simona Carniciu a explicat și ce trenuie să facem pentru a evita bolile metaboice sau diabetul zaharat. Problemele le aduce și stilul de viață modern.

„Sindromul metabolic, diabetul de tip II, chiar şi obezitatea în sensul acumulării de grăsime viscerală la omul care suferă din cauza acestui raport nefavorabil între grăsimea viscerală şi celelalte componente.

În ce măsură aceste modificări pot fi corelate şi cu vârsta, cu îmbătrânirea?

Te-ar mai interesa: Doliu în presa din România. A fost găsită moartă î...

Şi în ce măsură pot fi prevenite cumva? E posibil ca omul să îmbătrânească fără să apară astfel de modificări în organism?”, a întrebat prof. acad. dr. Irinel Popescu.

„Cu siguranţă, omul poate să îmbătrânească fără aceste modificări. Dar trebuie un stil de viaţă mai disciplinat, ca să nu spun milităresc.

Pentru că în ziua de azi avem o disponibilitate foarte mare de produse alimentare, majoritatea prelucrate industrial, cu aditivi de tot felul, de la conservanţi, coloranţi, şi multe altele.

Te-ar mai interesa: Secrete divulgate la 76 de ani. Șase reguli pe car...

Toate acestea afectează organismul, în special prin cumularea lor. În momentul în care o persoană consumă zilnic măcar un produs care conţine aditivi de tot felul, în timp colonul suferă.

Este foarte dezvoltată partea de studiu a colonului şi a microbiomului. Acest studiu a demonstrat clar o legătură între apariţia bolilor cronice, în special cele cardio-metabolice, cele de nutriţie, şi stilul de viaţă modern pe care îl avem. Alimentaţia, lipsa mişcării, stresul…

Te-ar mai interesa: Detoxifiere. Ce reguli ar trebui sa respecti? Sfat...

Nu neapărat că e mai mult stres, dar am observat că oamenii nu mai ştiu să managerieze stresul. Pe vremuri, din ce povestesc părinţii şi bunicii, lucrurile erau mai simple, în sensul în care oamenii luau viaţa altfel, nu se stresau la fel pentru lucruri care astăzi reprezintă un mare stres. Oamenii nu mai văd soluţii, nu le mai gândesc”, a explicat medicul Simona Carniciu la Academia de Sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private