sâmbătă, mai 21, 2022

Poate ai auzit că dacă ai diabet zaharat tip 2 nu trebuie să mănânci fructe, fiindcă sunt dulci. Nu este însă adevărat. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 pot consumă fructe, însă trebuie mâncate cu moderație deoarece ele au carbohidrați, deci îți pot afecta glicemia.

Diabetul zaharat este o boală cronică care nu are în prezent vindecare. Dacă nu este ținut sub control poate duce la complicații grave.

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră! OMS ședință de UREGENȚĂ privi...

Realitatea este însă că anumite fructe pot duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge într-un mod mai rapid decât altele. De aceea, este foarte important să îți măsori glicemia înainte de a consuma fructe, în felul acesta poți stabili ce fructe îți fac bine și ce fructe este mai bine să le eviți, știind fiind faptul că fiecare individ reacționez diferit la consumul de alimente.

Trebuie spus că orice fruct are un index glicemic (IG) cuprins între 1 și 100. Cu cât este mai mare indexul, cu atât fructul este mai puțin recomandat persoanelor cu diabet zaharat.

Iată ce fructe au indicele glicemic mare și în consecința este mai bine să nu le consumi:

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială a Albinei 2022: Cum beneficiază sănă...

  • Dacă vrei totuși să mănânci, atunci alege numai câteva boabe pe zi, o cantitate mică. Strugurii au indicele glicemic 46.
  • Cireșele. Și acestea conțin zahăr și au indicele glicemic mare – 25. Fie consumi doar o mână de cireșe, fie mai bine te abții.
  • Acesta este foarte dulce și are un indice glicemic ridicat. Dacă vrei să consumi ananas, taie numai câteva felii și ai grijă să l mănânci alături de o masă bogată în proteine. De exemplu, poți mâncă două felii de ananas cu un iaurt slab.
  • După dimensiune, un mango poate conține și 30 g de zahăr, aproximativ 35 de grame de carbohidrați.
  • Și ele conțin zahăr, altfel spus au un indice glicemic de 54.
  • Fructele uscate. Este bine să stai departe de acestea și să le înlocuiești cu cele proaspete, pentu a reduce conținutul de zahăr.
  • Suc de fructe, real pericol pentru hipoglicemie. Băuturile dulci din fructe sunt bogate în carbohidrați, ceea ce duce la creșterea zahărului din sânge. Totodată, conținutul ridicat de fructoză este asociat cu rezistența la insulină și un risc crescut de obezitate. Pacienții cu diabet zaharat ar trebui să nu le consume.

Merele, ideale pentru diabetici Specialiștii spun ca merele sunt cele mai bune fructe pentru diabet, deoarece au un indice glicemic scăzut. În plus, le găsești în fiecare anotimp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private