Sari la conținut

Diabetul, maladia secolului, se poate preveni!

Daniela Șerb

Scăderea în greutate, exercițiile fizice și un stil de viață sănătos fără fumat și cu o alimentație echilibrată pot opri declanșarea diabeteului și a complicațiilor lui.

Diabetul este o boală care, netratată, poate duce la complicații precum cele cardiace, orbire sau insuficiență renală. Diabetul este de două tipuri, I și II. „95% din persoanele cu diabet au tip II. Acesta evoluează în două faze: una de prediabet și una de diabet de tip II, propriu-zis”, ne-a explicat prof. dr Nicolae Hâncu, nutriționist, membru al Academiei Române.

Potrivit acestuia, în faza de prediabet glicemia este de 100-125, există o încărcare genetică (adică sunt în familie rude de gardul I care au această boală) și mai există și cel de-al treilea factor – obezitatea. „O treime din cei care au prediabet ajung să dezvolte boala”, a adăugat profesorul.

Pericol de la glicemie mai mare de 126

Combinate, obezitatea la care se adaugă stresul și abuzul alimentar duc în cele din urmă la diabet zaharat. Aceasta înseamnă un nivel al glicemiei de la 126 în sus și peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni.

Vestea bună este că o persoană cu prediabet poate să reducă riscul de a dezvolta boala dacă urmează câțiva pași simpli. Primul dintre aceștia ar fi să-și scadă greutatea corporală cu 7%. Apoi, să facă exerciții fizice timp de 30 de minute pe zi. O mână de ajutor vine și din prescrierea Metformin-ului, un medicament antidiabetic care scade nivelul zahărului în sânge.

Dacă boala s-a instalat, atunci este important ca ea să nu ducă la complicații. „Diabetul poate afecta ochii, inima, ficatul, rinichii sau piciorul (există așa-numitul picior diabetic)”, completează prof. Hâncu.

Medicamente de ultimă generație, pe noua listă de compensate

Un tratament corect și o eliminare a factorilor asociați diabetului care țin de obezitate, stilul de viață și neapărat renunțarea la fumat poate asigura un trai normal unei persoane bolnave.

În cazul în care complicațiile s-au instalat, important este ca acestea să nu avanseze. „Dacă un ochi este afectat, atunci trebuie făcută o prevenție terțiară în așa fel încât să se prevină orbirea. Dacă persoana cu diabet a făcut un infarct mirocardic trebuie prevenită insuficiența cardiacă”, a precizat prof. dr Hâncu.

Specialistul mai spune că în ultimii ani au apărut mai multe clase de medicamente atât sub formă de capsule, cât și de injecții care reduc zahărul din sânge, dintre care unele se găsesc și în România. „Medicamentele din clasa gliflozime care stimulează eliminarea zahărului din sânge prin urină nu se găsesc încă la noi în țară, însă sunt pe noua listă a medicamentelor pe care o pregătește acum Ministerul Sănătății”, mai spune prof. Hâncu.

Pastile gratuite prin centrele județene pentru diabetici

Medicamentele pentru diabet sunt gratuite în România, iar la nivelul fiecărui județ există un centru național unde bolnavii pot cere ajutor.

Alături de tratamentul medicamentos pe care o persoană cu diabet trebuie să îl urmeze este foarte important ca aceasta să fie informată cu privire la boala pe care o are. „Pe lângă injecțiile cu insulină, bolnavii cu diabet trebuie să renunțe la fumat și să-și construiască un regim alimentar sănătos. Să știți că regimul trebuie să fie identic cu al unui om sănătos care mănâncă echilibrat”, mai spune prof. Hâncu.

Această educație terapeutică ajută persoanele cu diabet să trăiască mai bine. În lume există 385 de milioane de oameni care au acestă boală, iar pentru 2020 estimările arată că se va ajunge la 600 de milioane de persoane. România nu face excepție. Acum, avem circa 700.000 de persoane cu diabet, iar în următoarele decenii numărul lor va spori cu un milion, potrivit datelor OMS.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel