Sari la conținut

Diabetul zaharat și complicațiile care apar odată cu diagnosticul crunt

Atunci când ești diagnosticat cu diabet zaharat alimentația are un rol extrem de important. Scopul principal al acesteia este de a menține nivelul de zahăr din sânge corect controlat. Nu în ultimul rând extrem de important să consumi alimente care contribuie la prevenirea complicațiilor diabetului zaharat, de exemplu la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Complicațiile diabetului zaharat sunt:

  • oculare
  • hipoglicemie
  • hiperglicemia
  • bolile cardiovasculare
  • piciorul diabetic
  • neuropatia diabetică
  • nefropatia diabetică.

Aceste complicații pot fi amânate printr-un stil de viață sănătos, printr-un bun control glicemic și prin activitățile sportive efectuate zilnic. De asemenea, esențiale sunt și controlate la medicul specialist diabetolog, cardiolog, nefrolog, oftalmolog. Inclusiv sfaturile de la specialistul nutriționist este bine să fie respectate cu sfințenie.

Controlul bun al glicemiile, spun medicii, ajută la prevenirea sau încetinirea progresiei unora dintre principalele complicații ale diabetului zaharat. De aceea, evitarea sau reducerea la minimum a alimentelor care cauzează vârfuri mari de zahăr din sânge este esențială.

Iată alimente care contribuie la menținerea sub control a diabetului zaharat tip 1 și tip 2:

Pește. Somonul, sardinele, heringul, hamsiile sunt surse importante ale acizilor grași omega-3 DHA și EPA, care au avantaje majore pentru sănătatea inimii. Iar acești acizi grași au rolul de a proteja persoana care consumă de accident vascular cerebral sau alte boli de inimă.

O serie de studii observaționale sugerează că persoanele care mănâncă pește gras au în mod regulat un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă și sunt mai puțin susceptibile de a muri din cauza bolilor de inimă. Peștele este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care vă ajută să vă simțiți plini și vă crește rata metabolică.

Spanacul. Are foarte puține calorii, este o sursă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C. În plus, conține antioxidanți care au rolul de a proteja ochii de degenerarea maculară și de cataracta, care sunt complicații comune ale diabetului zaharat.

Scorțișoara este un condiment foarte bogat în antioxidanți. Mai mult, studiile susțin că scorțișoara poate scădea nivelul zahărului din sânge și se pare că poate să îmbunătățească sensibilitatea la insulină.

Ouăle. Acestea au beneficii multiple pentru sănătate. Specialiștii spun că un consum regulat de ouă poate să reducă riscul de bolile cardiace. De exemplu, acestea reduc inflamația, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, promovează controlul bun al zahărului din sânge, cresc nivelul de HDL bun.

Mai mult, ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează ochii de boli.

Broccoli este una dintre cele mai hrănitoare legume din jur. O jumătate de cană de broccoli fierte conține doar 27 de calorii și 3 grame de carbohidrați digestibili, alături de nutrienți importanți precum vitamina C și magneziu. Cercetătorii spun că broccoli ajută la scăderea nivelului de insulină.

Căpșunile. O cană de căpșuni cu o cană conține 49 de calorii și 11 de grame de carbohidrați, dintre care trei sunt fibre. O cană de căpșuni cu o cană conține 49 de calorii și 11 de grame de carbohidrați, dintre care trei sunt fibre.

Acesta are beneficii impresionante pentru sănătate, este eficient împotriva tensiunii arteriale, reduce inflamația, glicemia și colesterolul LDL la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel