Sari la conținut

Ce să nu mănânci și ce să nu bei dacă ai diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boală cronică care durează toată viața. Practic, în prezent asistăm la o epidemie de diabet la nivel mondial. Mai exact, datele statistice arată ca la nivel mondial, peste 425 de milioane de oameni trăiesc cu această boală. Majoritatea cazurilor diagnosticate suferă de forme ale bolii care pot fi prevenite și sunt reversibile printr-un stil de viață sănătos, printre altele. Este o problemă socială, în aceeași măsură în care este o problemă medicală.

Dacă boala nu este ținută sub control, în timp pot să apară complicații serioase precum: neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, ochiul diabetic, boli cardiovasculare.

Important de menționat este faptul că un consum de alimente haotic, nesănătoase, cu indice glicemic ridicat poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, în astfel are loc o creștere a riscului de instalarea a complicațiilor diabetului.

Iată ce alimente sau băuturi trebuie evitate dacă ai diabet zaharat:

  • Băuturile zaharoase sunt cea mai proastă alegere pentru persoanele cu diabet zaharat. În primul rând fiindcă ele conțin mulți carbohidrați. De asemena, au fructoză care este legată de rezistența la insulină și de diabet. Studiile arată că un consum de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul unor afecțiuni legate de diabet, cum ar fi ficatul gras.
  • Stai departe de grăsimile trans fiincă ele sunt nesănătoase. Grăsimile trans se regăsesc în untul de arahide, în smântână, în biscuiți, brioșe.
  • Deși grăsimile trans nu cresc în mod direct nivelurile de zahăr din sânge, ele au fost legate de creșterea inflamației, dar și de rezistența la insulină și grăsimile abdominale.
  • Pâine albă, paste și orez. Aceste produse care au conținut ridicat de carbohidrați și sunt studii care arată că contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat tip 1 și tip 2. Specialiștii spun că acești pacienți ar trebui să aleagă consumul de alimente intergale bogate în fibre.
  • Marea majoritate a cerealelor conțin mai mulți carbohidrați decât se crede. În plus, conțin puține proteine, de aceea, persoanele cu diabet zaharat ar trebuie să evite consumul de cereale la micul dejun. În cazul lor, ideal este ca micul dejun să fie compus din alimente care au la bază proteine și un conținut mic de carbohidrați.
  • Cei care au fost diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să stea departe de tot ceea ce înseamnă zahăr, inclusiv de zahărul brun sau de miere. Explicația constă în faptul că mierea conține mulți carbohidrați.
  • Fructe uscate. Deși fructele sunt ideale pentru sănătate, este de preferat să fie consumate cele proaspete. Fuctele uscate conțin mult zahăr și mulți carbohidrați, de aceea ar trbuie să nu fie consumate de pacientul cu diabet.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel