luni, iunie 27, 2022

Diabetul zaharat este unul dintre factorii majori de risc cardiovascular. Datele statistice arată că peste 70% din pacienții care au diabet zaharat și au peste 60 de ani vor dezvolta în timp o formă de insuficiență cardiacă care este incompatibilă cu viața. De asemenea, în cazul acestor pacienți crește și riscul de accident vascular cerebral cu cel puțin 20%.

Diabetul este cel care determină și deteriorarea nervilor și vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor, rinichilor, inimii, toate acestea conducând în timp la ateroscleroză, la depunerea plăcilor de aterom formate din colesterol și lipide, fenomen ce favorizează atacul de cord.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței, supravegheată strict. OMS: Îngri...

De aceea, spun medicii, o persoană care are diabet zaharat trebuie obligatoriu să asculte recomandările medicilor și să facă tot posibilul să țină nivelul glucozei din sânge sub control.

Medicii atrag atenția asupra faptului că adulții diagnosticați cu diabet zaharat au un risc de 4 ori mai mare de a face o boală cardiovasculară comparativ cu cei care nu au boala de fond. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat asociază și alți factori de risc cardiovascular, de exemplu hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea, fumatul, sedentarismul, toate conducând la creșterea riscului de boli cardiovasculare. De aceea, este esențial ca un pacient cu diabet zaharat să meargă la medic pentru efectuarea screeningului pentru boli cardiovasculare. În cazul lor diagnosticarea precoce este foarte importantă.

Te-ar mai interesa: Cel mai sănătos tip de brânză. Protejează ficatul ...

Specialiștii spun că 70% dintre infarctele miocardice la pacientul cu diabet sunt de regulă asimptomatice și sunt diagnosticate cu ajutorul unui control de rutină. Complicațiile cardiovasculare duc la decesul a peste 50% din pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 2.

Măsurarea indicelui gleznă-braț, de exemplu, este o metodă utilă pentru screening-ul afectării vasculare periferice sau cerebrale la pacienții cu diabet zaharat.

Te-ar mai interesa: Horoscopul săptămânii 27 iunie-3 iulie. Săptămână ...

Măsurile de prevenție în cazul acestor pacienți sunt esențiale dacă se dorește amânarea problemelor cardiovasculare.  Pacientul trebuie să respecte o dietă în mare măsură nu strictă, ci alcătuită din alimente sănătoase. Dieta contribuie la realizarea unui bun control al glucozei din sânge. De exemplu, persoanele diagnosticate cu diabet tip 2 este bine să-și monitorizeze consumul de carbohidrați, de grăsimi și de proteine și să reducă aportul de calorii. Tot pentru o bună gestionare a nivelului de zahăr din sânge trebuie avută în vedere o schema a activităților fizice, acestea trebuie să fie făcute cu regularitate, minimum o oră pe zi. Și nivelul stresului din organism trebuie corect evaluat, fiindcă nivelul de glucoză în sânge crește ca răspuns al organismului la stres. Se va renunța la fumat și la consumul de alcool.

Te-ar mai interesa: David Popovici s-a întors acasă: Nu sunt obișnuit ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private