Sari la conținut

Diagnosticarea cu sepsis. Dr. Mihai Craiu: La fiecare 3 secunde o viață este pierdută

Dr. Mihai Craiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Sepsisul este răspunsul copleșitor și extrem al corpului tău la o infecție. Sepsisul este o urgență medicală care poate fi fatală.

Fără tratament prompt, poate duce la leziuni tisulare, insuficiență de organ și chiar moarte.

Sepsisul apare atunci când o infecție declanșează o reacție în lanț în tot corpul. Infecțiile bacteriene sunt cea mai frecventă cauză, dar o pot provoca și alte tipuri de infecții.

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în acest sens și spune că La fiecare 3 secunde o viață este pierdută, pentru că un pacient pierde bătălia.

”La fiecare 3 secunde o viață este pierdută, undeva în lume… Pentru că un pacient cu sepsis pierde bătălia.

Din cele aproape 50 milioane de persoane diagnosticate cu sepsis la nivel global, 11 milioane de bolnavi nu reușesc să depășească această încercare…Ce este de făcut? In afară de așteptări nerezonabile și acuze inutile la adresa ‘moștenirii grele’…

Există strategii naționale, detaliate, așa cum este cazul în Marea Britanie.

Lucrul cel mai facil de făcut (aparent) este utilizarea judicioasă a antibioticelor. Atât la om cât și în activitățile agricole.

Cum? Probabil că este posibilă o mică scădere a prescripțiilor de antibiotice dacă sunt respectate Protocoalele de Diagnostic și Tratament. Sistemul medical românesc, cu toate imperfecțiunile lui, are de mulți ani aceste Protocoale”, a scris dr. Mihai Craiu, pe contul său de Facebook, adăugând că aceste protocoale sunt publice.

”Sceptic în privința capacității noastre de a respecta reguli”

Mai mult decât atât, medicul subliniază că există o mare problemă privind respectarea regulilor, nu doar aatunci când vine vorba de medicație.

”Oare ne permitem să nu facem nimic în ce privește acest consum irațional de antibiotice? Vom fi responsabili de 2 morți prin sepsis în fiecare secundă, până în 2050…

Lupta cu microbii rezistenți este ca un război de durată. Degeaba tragem toate gloanțele în primii dușmani (eventual închipuiți sau virtuali) întâlniți în această bătălie…

Nu vom putea preveni pierderea războiului, căci vor veni alți și alți dușmani, din ce în ce mai antrenați, toată viața. Am auzit argumente de toate tipurile. Am citit comentarii punctuale referitoare la infecții cu evoluție severă, care au fost inițial tratate fără antibiotice, drept pledoarie pentru utilizarea generalizată a antibioticelor…

Și, evident, acuzele ‘clasice’ privitoare la ‘tratamentele băbești’ (ca termen peiorativ pentru prescripția ce cuprinde doar medicație simptomatică), sau supozițiile legate de evoluția bună a unui astfel de pacient dacă ar fi fost folosite precoce antibioticele.

Întrebarea este simplă – putem condamna copiii noștri la a înfrunta un viitor în care orice infecție este produsă de microbi multirezistenți? Cum vor fi nașterile, operațiile de apendicită sau pneumoniile complicate în acest viitor??

Nu vreau să mă gândesc.

Pentru moment putem să respectăm cu toții protocoalele menționate. Deși sunt sceptic în privința capacității noastre de a respecta reguli. În țara în care nerespectarea Codului Rutier (pe lângă alte aspecte…) duce la o mortalitate pe șosele de 2 ori mai mare decât media UE”, a mai scris medicul Mihai Craiu.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel