Sari la conținut

Dieta Atkins, regimul care te poate slăbi dramatic. Care sunt principiile alimentare recomandate

Dieta Atkins propune restricția de carbohidrați. Prin dieta Atkins vei reuși să slăbești dacă ești o persoană organizată care poate urma etapele acesteia, destul de stricte.

Dieta Atkins este o dietă fără carbohidrați care permite carne, ouă, brânză dar restricționează categoric consumul de făinoase, fructe dulci și tot ce înseamnă dulce. Această dietă a fost lansată în anul 1970 de doctorul Atkins și a fost urmată de mii de oameni de pe glob. Astăzi, aceasta a suferit îmbunătățiri.

Pe vremuri, doctorul Atkins credea că epidemia de obezitatea este produsă de consumul exagerat de carbohidrați precum pâinea albă, dulciuri, făinoase. De aceea, el a făcut acestă dietă din care a eliminat complet aceste alimente. În schimb a fost pentru consumul de carne, ouă, lactate, grăsimi vegetale. Un lucru pozitiv este acela că dieta nu presupune numărarea caloriilor, cântărirea alimentelor sau ca persoana în cauză să aibă mese la ore fixe. De aceea, poate este o dietă iubită de mulți oameni.

În ce constă această dietă:

În dieta Atkins sunt eliminate din alimentație glucidele, ceea ce face ca organismul să consume surse alternative de energie, cum ar fi grăsimea depozitată în țesutul adipos. Aceasta este formată din 4 etape. În prima, consumul de carbohidrați este limitat sub 20 g/zi, 15 g dintre acestea provenind din sursă vegetală, cu un aport crescut de fibre în alimentare. Dar nu există nicio limitare la consumul de proteine sau de lipide, lucru care a făcut ca dieta să fie foarte apreciată de-a lungul anilor. În timpul celor 4 etape, cantitatea de carbohidrați va crește progresiv.

Ce ai voie să mănânci:

Ai voie să consumi: carne albă sau roșie, pește, fructe de mare, ouă, vegetale care au puțini carbohidrați. Ocazional ai voie și o felie de pâine, un fruct, puțin lapte, alune, semințe.

Care sunt avantajele acestei diete:

Această dietă duce la pierderea în greutate destul de repede. Mai exact, poți pierde până la 8 kilograme în primele 2 săptămâni.

Care sunt dezavantajele acestei diete:

Persoana în cauză nu are voie să consume precum pâinea, cartofi dulci, orez, dulciuri.

Este o dietă hipercalorică destul de restrictivă și greu de urmat.

Specialiștii spun că este o dietă dezechilibrată din punct de vedere nutrițional, cu un deficit de carbohidrați care poate duce la anumite probleme precum: slăbirea organismului, apariția stării de vomă, de greață, constipație.

Această dietă nu încurajează consumul de fructe și legume și de aceea nu este considerată una chiar sănătoasă pe termen lung.

Atenție! Dacă ai de gând să ții această dietă ai grijă să nu te anemiezi în lipsa fructelor. Așa că întrebă medicul. Este posibil să ai nevoie de suplimente cu vitamine având în vedere că nu le vei putea obține din consumul de fructe și legume proaspete.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel