Sari la conținut

Dieta care ajută la prevenirea astmului

O dietă bogată în fructe și legume cu un conținut ridicat de fibre contribuie la prevenirea astmului alergic, datorită efectului protector al fermentării acestor fibre sub acțiunea bacteriilor intestinale – este concluzia unui studiu realizat de cercetători elvețieni de la Spitalul Universitar din Vaud și publicat de revista ‘Nature Medicine’, care l-a și finanțat.

Experimentul s-a realizat pe șoareci, pentru că sistemul lor imunitar nu diferă mult de cel al oamenilor. Astfel, o parte din șoareci au fost hrăniți cu alimente cu un conținut scăzut de fibre, de circa 0,3%, în dieta occidentală acest procent fiind de 0,6%, iar cei din al doilea grup au primit alimente în care fibrele se găseau într-o proporție mai mare de 4%. Ulterior, după ce au expuși acarienilor din praful domestic, s-a observat că șoarecii care au mâncat mai multe fibre au dezvoltat o reacție alergică semnificativ mai redusă și aveau o cantitate mai mică de mucus în plămâni.

Experții susțin că acest efect protector este rezultatul unei reacții în lanț la mai multe nivele. Reacția începe atunci când fibrele ajung în intestinul gros, unde sunt fermentate sub acțiunea bacteriilor și se transformă în acizi grași cu lanț scurt, care sunt transportați în sânge și contribuie la maturizarea celulelor imune din măduva osoasă. Atrase de acarieni, aceste celule migrează în plămâni, unde declanșează o reacție defensivă împotriva respectivilor paraziți.

Importanța diversității florei microbiene din intestin, unde fibrele sunt digerate și fermentate pentru prevenirea unor afecțiuni, precum cancerul de colon, era deja cunoscută. Dar acum se va putea demonstra pentru prima dată că influența bacteriilor intestinale merge mult mai departe, chiar până la plămâni, afirmă Benjamin Marsland, cel care a condus cercetarea.

În studiu se mai subliniază și existența unei relații de cauzalitate între creșterea numărului cazurilor de astm alergic în ultimii 50 de ani în statele occidentale simultan cu scăderea generalizată a consumului de fructe și legume.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: