Sari la conținut

Dieta care arde grăsimile în mai puțin de două zile

Alimente care favorizeaza leptina
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care ard grăsimea

Întotdeauna există o nouă dietă care pretinde că te ajută să-ți îmbunătățești viața, să slăbești și să devii mai sănătos.

Dar postul, și postul intermitent, pare să fi rezistat testului timpului – și nu este atât de înfricoșător pe cât pare la început. Dr. Michael Mosley susține în cartea sa „Just One Thing” că simpla mutare a orei micului dejun cu o oră mai târziu și luarea mesei de seară mai devreme poate avea un „efect profund asupra sănătății dumneavoastră”.

Dacă luați masa de seară la ora 17.00, fără a mânca apoi gustări în timpul serii, și vă luați micul dejun la ora 9.30, ați postit fără să vreți timp de 16 ore și jumătate.

Experții de la Bulk.com au explicat cum să postești și de ce ți-ar putea fi de folos. Un purtător de cuvânt a explicat: „Postul este mai mult decât a sări peste mese; este o călătorie de autodescoperire. Alegând să ne abținem de la mâncare, deblocăm forțele ascunse în noi înșine. Este un proces de curățare atât pentru corp, cât și pentru suflet, oferind un spațiu de reflecție și de creștere interioară.

„Aceste practici au cunoscut un boom de popularitate în ultimii ani, iar mulți au văzut efectele incredibile pe care le pot avea asupra corpului și a minții. Posturile pot fi adaptate fiecărei persoane pentru a funcționa în funcție de programul și obiceiurile alimentare, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a începe călătoria spre sănătate.”

Ce este postul?

Postul înseamnă pur și simplu să nu mănânci pentru o perioadă prelungită, astfel încât organismul tău să utilizeze alte surse de energie, relatează Gloucestershire Live. Ideea este că organismul tău va începe să ardă grăsimile în absența alimentelor, iar tu rămâi într-un deficit caloric pentru a ajuta și mai mult la pierderea de grăsime. În timpul unui post, sunt permise băuturile cu 0 calorii, cum ar fi cafeaua neagră și ceaiul. Cu toate acestea, cel mai bun sfat este să vă limitați la a bea doar apă în timpul postului; este esențial să evitați deshidratarea în timpul postului.

Înainte de a face orice schimbare majoră, este întotdeauna bine să vă consultați medicul de familie. Alimentația cu restricții de timp este de obicei recomandată doar persoanelor supraponderale, obeze, cu risc de boli de inimă sau care suferă de diabet de tip 2.

Cum să postiți

Post intermitent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atunci când rupeți postul, puteți fi tentat să luați o masă mai mare decât în mod normal, acest lucru poate duce la oboseală și la senzația de balonare. Este recomandat să vă mențineți obiceiurile alimentare normale și mărimea porțiilor odată ce postul este rupt. În afara postului, este important să aveți în continuare o dietă sănătoasă, deoarece dacă mâncați în exces sau consumați alimente foarte procesate, este posibil să nu vedeți niciun rezultat în urma postului.

Pentru a vă optimiza postul, o dietă bogată în proteine vă poate face să vă simțiți mai sătul și mai puțin predispus să mâncați în exces, ajutând în același timp la pierderea de grăsime, creșterea și menținerea mușchilor. Dacă vă gândiți să postiți, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră înainte de a face schimbări majore în stilul de viață și în dieta dumneavoastră. Este recomandabil să începeți cu un post scurt și să ajungeți la posturi mai lungi.

Tipuri de post

Există o multitudine de moduri de a posti – postul intermitent 16/8 este una dintre cele mai populare forme, în care mănânci într-o fereastră de opt ore și apoi postești timp de 16 ore. Mulți oameni aleg să mănânce între prânz și ora opt. Acest lucru îi poate ajuta pe unii oameni cu pofta de mâncare, deoarece vor dormi în mare parte din perioada de post.

„Mănâncă, nu mai mânca” este un alt tip popular de post intermitent, acesta este atunci când un post de 24 de ore este completat o dată sau de două ori pe săptămână. Acest lucru poate ajuta la scăderea caloriilor săptămânale, ceea ce înseamnă că răsfățul ocazional din weekend nu va avea un impact asupra obiectivelor dumneavoastră de sănătate și fitness.

Mulți oameni aleg să postească timp de 24 – 72 de ore, fie săptămânal, fie lunar. Aceste posturi mai lungi au multe beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate și pot părea descurajatoare la început, dar dacă ați lucrat până acum prin posturile intermitente, s-ar putea să nu fie atât de rău pe cât credeți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel