Sari la conținut

Dieta care BLOCHEAZĂ inima: Nu este sănătoasă, chiar dacă e la modă

dieta
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Dieta care blochează inima

Dieta care BLOCHEAZĂ inima! Alimentele bogate în nutrienți sunt bune pentru sănătatea inimii, însă există un obicei pe care mulți oameni îl au, dar care poate provoca mult rău. Potrivit cardiologilor, acesta este cel mai prost obicei pentru sănătatea inimii.

Acumularea de plăci, sau ateroscleroza,  duce la blocarea arterelor

„Acumularea de plăci, sau ateroscleroza, este procesul care duce la blocarea arterelor coronare care alimentează mușchiul cardiac. Acest lucru se mai numește și boală coronariană. Este cauzată de acumularea de colesterol și de celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge”, explică Dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervenționist la NewYork-Presbyterian Queens, conform Yahoo News.

Ateroscleroza este o afecțiune în care în interiorul arterelor se acumulează plăci de aterom (depozite grase compuse din colesterol și alte substanțe), care afectează fluxul sangvin și care pot duce la boli de inimă, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Factori de risc

Dr. Haider spune că mai mulți factori de risc pot duce la acumularea plăcii, inclusiv unii care nu pot fi controlați, cum ar fi genetica și vârsta. El spune că alți factori de risc pentru acumularea plăcii includ niveluri ridicate de colesterol, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, fumat și obiceiuri nesănătoase în ceea ce privește dieta și stilul de viață.

Dr. Haider spune că motivul pentru care este important să luăm în serios acumularea de placă este acela că este dăunătoare pentru sănătatea inimii, iar bolile de inimă rămân cauza numărul unu de deces în SUA.

Dieta care blochează inima
Sursă foto: Getty Images/iStockphoto, Creator: Rasi Bhadramani

Dieta bogată în grăsimi saturate, una dintre cele mai nesănătoase diete

 

„Această acumulare de placă poate duce în cele din urmă la atacuri de cord, atunci când placa este „instabilă” și se poate rupe, cauzând un blocaj brusc și provocând leziuni la nivelul mușchiului cardiac”, explică el.

Dr. Haider subliniază că, de obicei, accentul se pune pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea plăcii, ceea ce include în parte modul în care mâncăm.

Dacă vrei să mănânci cu gândul la sănătatea inimii, dr. Haider spune că o greșeală majoră pe care mulți oameni o fac este să urmeze dieta ketogenică.

„În ultima vreme, există o mulțime de oameni care promovează o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. În ciuda a ceea ce oamenii ar putea crede, o dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete atunci când vine vorba de acumularea de plăci”, explică el.

Deși dieta ketogenică poate ajuta unele persoane să piardă în greutate, nu este un plan alimentar bun pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi saturate este legată de creșterea colesterolului LDL, care poate duce apoi la acumularea de plăci în artere, mai spune medicul.

Dr. Haider: recomand dieta mediteraneană

Dr. Haider recomandă dieta mediteraneană. Acest plan de alimentație s-a demonstrat în mod repetat, din punct de vedere științific, că este benefic pentru sănătatea inimii, iar Dr. Haider subliniază că, spre deosebire de dieta ketogenică, aceasta este săracă în grăsimi saturate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel