luni, ianuarie 25, 2021
Elena Oceanu

O dietă bogată în grăsimi crește riscul celei mai commune forme de cancer de sân cu o cincime, avertizează experții.

Majoritatea formelor de cancer la sân sunt cauzate de hormonul estrogen sau de gena HER2. În ambele cazuri, dietele cu grăsimi și proteine influențează dezvoltarea unei forme de cancer la sân cauzată de dereglări hormonale.

Un studiu realizat pe un eșantion de 10.000 de paciente a demonstrat legătura dintre consumul de grăsimi și cancerul mamar. Aceeași legătură nu a fost dovedită și în cazul femeilor al căror cancer la sân nu avea cauze hormonale.

Cea mai recentă cercetare medicală în acest sens a evaluat peste 300.000 de femei din 10 țări europene, iar rezultatele au fost publicate în Jurnalul Institutului Național pentru Cancer din Italia.

“Rezultatele studiului realizat în cazul mai multor femei din 10 state din Europa arată că o dietă bogată în proteine și grăsimi crește riscul apariției cancerului la sân”, au declarat autorii studiului, aflați sub îndrumarea doctorului Sabina Sieri, de la Institutul Național “Tumour”, din Milano, Italia. “Și, în mod evident, consumul de grăsimi saturate crește riscul bolilor cu receptori pozitivi, printre care și cancerul la sân”, se mai arată în studiul indicat.

O altă cercetare medicală din 2013 a descoperit legătura dintre consumul de fast-food și cancerul de intestine, acesta din urmă având cea mai mare rată a mortalității, după cancerul de plămâni.

Totodată, dietele bazate pe proteine pot mări nivelul colesterolului din sânge și chiar dacă acest lucru nu a fost atribuit apariției cancerului, poate cauza apariția unor boli de inimă.