Categories: Stil de viaţă

Dieta cu fructe. Cât de sănătoasă este pentru organism?

Fructele se află pe lista celor mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Acestea sunt bogate în minerale, nutrienți și zaharuri naturale și au o multitudine de beneficii asupra organismului. Cu toate acestea, cât de sănătoasă este dieta cu fructe pentru corpul nostru și cum este indicat să le consumăm, de fapt?

Deși fructele sunt, într-adevăr, alimente care nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, experții ne recomandă să le consumăm cu atenție. Consumul excesiv de fructe poate avea efecte negative și pot afecta anumite persoane.

Laura Ene, expert în nutriție și boli metabolice, explică pentru Antena 3 cum trebuie să consumăm fructele pentru a beneficia de toate efectele pozitive.

Dieta cu fructe, sănătoasă sau nu pentru organism?

„O dietă numai cu fructe nu știu cât de potrivită este pentru că fructul are apă, are carbohidrați, și cam atât. Nu are din celelalte principii nutritive. Sigur că sunt și fructe oleaginoase, precum nucile, alunele, migdalele sau avocado, care au mult ulei. Și atunci fructele nu reprezintă alimentul complet.

Sigur că putem să încercăm, în momentul în care ne este poftă de un anumit tip de fruct, mă gândesc la pacienții mei care, pe perioada verii, și-au dorit să facă o ”burtă de pepene”, să se sature. Sigur că le-am construit și le-am creat o masă de pepene, de jumătate de kilogram, de un kilogram de pepene. Dar asta nu trebuie să devină o obișnuiță și ceva pe termen lung”, explică nutriționistul.

Când consumăm fructele?

„Dragile noastre fructe, de multe ori, cea mai ușoară masă de seară. Din păcate, pentru corp, pentru ficat, pentru pancreas, este una dintre cele mai grele tipuri de mese pe care le putem alege. Fructele seara nu ne ajută. Iar fructele, nu neapărat că au contraindicații, fructul este cel mai bun desert, cea mai bună formă de a mânca ceva dulce. Însă, la fel cum desertul se mănâncă într-o cantitate moderată, la fel și fructele”, adaugă nutriționistul.

Nu consumați mai mult de două porții de fructe pe zi!

„Așadar, fructele se consumă cu porția, ca desert, le putem consuma între mese sau imediat după masă. Este vorba despre toleranța digestivă a fiecăruia, faptul că am tot auzit că fructele, dacă le mâncăm după masă, fermentează. Din punctul meu de vedere este minunat să vină ca un dop peste ce am mâncat, și să ne sigileze senzația de sațietate. Prefer să ofer un fruct la desert decât o prăjitură. Există multe persoane care au patologie colonică, patologie gastro-intestinală, colită de fermentație, colon iritabil, care nu tolerează combinația de alimente cu fructe”, afirmă Laura Ene.

 

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

4 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

5 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

5 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

6 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

6 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia