Sari la conținut

Dieta din Epoca de Piatră. Ce aliment este baza și care produse trebuie excluse în totalitate

Carnea, baza dietei omenilor primitivi

Andreea Ciulac

Zeci de diete „la modă” vin și trec în fiecare an, iar cercetătorii se simt obligați să le studieze pe fiecare în parte și să dea un verdict. Una dintre puținele diete care a primit recunoașterea specialiștilor internaționali este și cea Paleo, care copiază întocmai meniul strămoșilor noștri, de acum 200.000 de ani. Oameni complet străini de E-urile produse în laborator și care se hrăneau în mare parte cu ceea ce vânau sau culegeau de pe pământ: carne de orice tip, pește, ouă, legume și fructe plus oleaginoase – alune, nuci etc.

Feriți-vă de carbohidrați!

Iar teoria, deși de neconceput pentru vegetarieni, are de partea sa numeroase studii științifice. „A mânca Paleo înseamnă a te hrăni doar cu ceea ce exista în perioada paleolitică. Nu-ți luai un baton de ciocolată din copac și nici nu culegeai din grădină un energizant”, este gluma cu care specialistul portughez în nutriție Miguel Casimiro a captat atenția celor prezenți la discuția organizată de compania Plafar, cel mai mare lanț de magazine cu produse naturale din România.
Fost campion național la triatlon, considerat sportul oamenilor de oțel, Miguel este dovada vie că Paleo are o influență uimitoare asupra sănătății.

„Dieta acesta ne încurajează să mâncăm de 3-4 ori mai multe proteine decât o facem acum, până la 2 grame de proteine pe kilogram. Asta nu înseamnă să ne îmbuibăm cu carne”, a punctat Miguel. Cel mai controversat aspect al dietei este reducerea la minimum a carbohidraților, cu argumentul că agricultura, apărută relativ recent, în urmă cu 10.000 de ani, nu corespunde nevoilor corpului uman.

„Nu ne-am adaptat genetic la consumul de cereale naturale și nici de produse lactate, principalii vinovați pentru apariția multor boli <<moderne>> precum obezitate, cancer, diabet sau boli autoimune”, e de părere expertul.

Carnea, sursă de vitamina B12

Specialistul portughez nu exclude beneficiile dietei vegetariene, dar atrage atenția asupra carențelor de vitamine: „Vegetarienii au un risc crescut de ateroscleroză și chiar demență din cauza lipsei de vitamina B12, care se găsește din belșug în produsele de origine animală- ficat, carne, ouă”. Acesta recunoaște că mai „păcătuiește” din când în când cu înghețată și chiar energizante, compensând însă prin antrenamente fizice.

 

„Nu există dieta perfectă, dar strămoșii noștri erau vânători, iar asta i-a ținut departe de boli.  Este o dietă cu care putem trăi sănătoși peste 80 de ani.”
Miguel Casimiro, specialist portughez în nutriție

Specialistul portuchez susține dieta oamenilor din Epoca de piatră

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: