Sari la conținut

Cum mănânci în funcție de vârstă, un aspect esențial pentru sănătate

Faptul că toate femeile vor să fie suple și frumoase este știut. Însă pentru a se menține așa cât mai mulți ani trebuie să ai grijă de tine, să lași obiceiurile nocive, să mănânci cât mai sănătos. Specialiștii spun că trebuie ținut cont de faptul că organismul femeii se schimbă o dată cu vârsta. Astfel, metabolismul devine tot mai leneş, iar modificările hormonale influenţează starea de spirit, forma corporală şi sănătatea, iar sistemul digestiv nu mai funcţionează ca în tinereţe.

Iată la ce să fii atentă în funcție de vârstă:

  • În tinerețe nu sări peste micul dejun. Dacă ai între 20 şi 30 de ani nu trebuie să uiți să mănânci dimineață tocmai pentru că ai nevoie de energie multă. În plus, la această vârstă nu trebuie să-ți faci griji de kilogramele în plus, deoarece vei slăbi la fel de ușor precum te îngrași. În cazul în care vrei să slăbești, trebuie să ai grijă la ceea ce mănânci, să o faci la ore fixe, de preferat de 3 ori pe zi și să consumi fructe și legume. De asemenea, lasă băuturile carbogazoase, dulciurile și ai grijă la sport. Și poate cel mai important: nu sări peste micul dejun care ideal este să conțină cereale integrale, iaurt, sucuri naturale și fructe de sezon. Pentru prânz trebuie să consumi un grătar slab, de pui sau de vită, de mărimea unei palme. Friptura se poate asocia cu o salată de crudităţi, fără sosuri, şi doar cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. De asemenea, masa de prânz poate consta şi în supe sau ciorbe de legume, legume la grill sau diferite feluri de salată. Cina poate fi alcătuită dintr-o salată de legume proaspete, consumată alături de două linguri cu brânză slabă de vaci sau de orez brun, fără adaos de grăsime.
  • În intervalul 30 – 40 de ani, sportul este esențial. Acum este perioadă în care timpul liber scade văzând cu ochii, în plus, poate ai născut și sarcină ți-a făcut cadou câteva kilograme în plus. De aceea, dacă vrei să slăbești va fi puțin mai dificil din pricina stilului de viață pe care îl ai. Trebuie totuși să bei destul apă, să mănânci la micul dejun, să iei 3 mese pe zi, iar dacă ții dietă este obligatoriu să faci și sport dacă vrei să slăbești cu adevărat. Tot în această perioadă, consumul energetic e mai mic, aşa că ai nevoie de mai multe vitamine pentru menţinerea vitalităţii. Micul dejun va fi alcătuit din lactate sau fructe şi cât mai puţine făinoase, excluzând alimentele grase. Masa de prânz poate consta într-o bucăţică de carne slabă, pui sau peşte, pe grătar sau la cuptor, un ou (dar nu zilnic), legume proaspete ori preparate, orez (are proprietatea de a potoli foamea), iaurt şi fructe. La cină consumă crudităţi, brânză slabă şi fructe. Seara nu trebuie să mănânci copios, căci digestia în timpul nopţii îți afectează somnul.
  • După 40 de ani, include în dietă fibre. În acestă perioadă femeile sunt mult mai predispuse la hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, osteoporoză, artrită şi obezitate. De acum începe să se piardă din masa musculară, densitatea oaselor scade, iar metabolismul consumă mai mult decât asimilează. Menopauza este aproape, iar variaţiile hormonilor feminini au o influenţă foarte mare asupra organismului. În această perioadă, diferenţele ponderale sunt foarte mici, dar kilogramele acumulate se pierd foarte greu. Atenție! O dietă sănătoasă constă într-un aport mai mare de proteine şi un necesar zilnic de 1.800 de calorii. De asemenea, nu ai voie să-ți cauți scuze să nu faci sport, mai ales dacă nu vrei să te îngrași. Trebuie să consumi mai multe fibre, pentru că ele taie poftă de mâncare și în plus ajută digestia dar mai ales previn acumularea kilogramelor în plus, constipaţia şi reduc nivelul colesterolului. Nu încerca să ții diete drastice deoarece organismul nu mai este tânăr și te vei putea îmbolnăvi ușor. Ideal ar fi dacă ai renunța la cafea, alcool și la fumat.
  • Dieta după 50 de ani. În clipa aceasta menopauza este aproape sau chiar instalată. De aceea, acum pot să apară și probleme de sănătate iar de slăbit o vei face mult mai greu decât în tinerețe. Astfel, trebuie să ai un stil de viață sănătos să faci mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână și să mănânci alimente sănătoase, care să-ți ofere nutrienții de care ai nevoie. De exemplu, ai putea urma dieta mediteraneeană considerată printre cele mai sănătoase din lume. Astfel, poți consuma cereale integrale, fructe, legume, pește.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel