Sari la conținut

Dieta Hashimoto: Prezentare generală, alimente, suplimente și sfaturi. Ideală pentru cei cu Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto (sau Hashimoto) – numită și boala Hashimoto – este una dintre cele mai frecvente tulburări tiroidiene din Statele Unite și alte țări dezvoltate.

Chiar și atunci când este tratat cu medicamente, simptomele sale pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

Cercetările arată că modificările dietei și stilului de viață pot îmbunătăți drastic simptomele, pe lângă medicamentele standard. Fiecare persoană cu boala Hashimoto răspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizată pentru această afecțiune este atât de importantă.

Prezentarea generală a bolii Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună care distruge treptat țesutul tiroidian prin intermediul limfocitelor, care sunt celule albe din sânge care fac parte din sistemul dvs. Imunitar.

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care se află la baza gâtului. Secretează hormoni care afectează aproape fiecare sistem de organe, inclusiv inima, plămânii, scheletul și sistemul nervos digestiv și central. De asemenea, controlează metabolismul și creșterea.

Principalii hormoni secretați de tiroidă sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).

În cele din urmă, deteriorarea acestei glande duce la producerea insuficientă de hormoni tiroidieni.

Cum afectează dieta și stilul de viață al lui Hashimoto

Dieta și stilul de viață joacă roluri vitale în gestionarea lui Hashimoto, deoarece numeroși indivizi constată că simptomele lor persistă chiar și cu medicamente. În plus, multor persoane care prezintă simptome nu li se administrează medicamente decât dacă au niveluri hormonale modificate.

Mai mult, cercetările sugerează că inflamația poate fi un factor determinant în spatele gamei largi de simptome ale lui Hashimoto. Inflamația este adesea legată de dietă.

Modificările dietei și stilului de viață sunt, de asemenea, esențiale pentru reducerea riscului de apariție a altor afecțiuni, deoarece persoanele cu boala Hashimoto prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni autoimune, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

Cercetările arată că tăierea anumitor alimente, administrarea de suplimente și modificarea stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții.

În plus, aceste modificări pot ajuta la reducerea inflamației, încetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de creșterea anticorpilor tiroidieni și gestionarea greutății corporale, a zahărului din sânge și a nivelului de colesterol.

Sfaturi dietetice bazate pe dovezi

Iată câteva sfaturi dietetice bazate pe dovezi pentru a ajuta la tratarea bolii Hashimoto.

Dietele fără gluten și cereale

Multe studii indică faptul că cei cu Hashimoto au mai multe șanse de a avea boală celiacă decât populația generală. Ca atare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie depistați pentru boala celiacă.

Mai mult, unele dovezi sugerează că dietele fără gluten și cereale pot aduce beneficii persoanelor cu boala Hashimoto.

Dieta cu protocol autoimun

Dieta cu protocolul autoimun (AIP) este concepută pentru persoanele cu boli autoimune. Îndepărtează alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, produsele lactate, umbrele de noapte, zahărul adăugat, cafeaua, leguminoasele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, zaharurile rafinate, uleiurile și aditivii alimentari.

Într-un studiu de 10 săptămâni efectuat pe 16 femei cu boala Hashimoto, dieta AIP a condus la îmbunătățiri semnificative ale scorurilor calității vieții și la scăderea semnificativă a nivelurilor de marker inflamator proteina C reactivă (CRP).

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii de durată mai mare.

Luați în considerare evitarea produselor lactate

Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu boala Hashimoto (Sursa de încredere).

Într-un studiu efectuat pe 83 de femei cu boala Hashimotos, 75,9% au fost diagnosticați cu intoleranță la lactoză.

Dacă bănuiți că intoleranța la lactoză, tăierea lactatelor poate ajuta la probleme digestive, precum și la funcția tiroidiană și absorbția medicamentelor. Rețineți că este posibil ca această strategie să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolerează perfect lactatele.

Concentrați-vă pe alimentele antiinflamatoare

Inflamația poate fi o forță motrice a bolii Hashimoto. Ca atare, o dietă antiinflamatoare bogată în fructe și legume poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Un studiu efectuat pe 218 de femei cu boala Hashimoto a constatat că markerii stresului oxidativ – o afecțiune care provoacă inflamații cronice – au fost mai mici la cei care au consumat mai frecvent fructe și legume.

Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel